Quantcast
Channel: אופני הרים | שטח
Viewing all 243 articles
Browse latest View live

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה

$
0
0

זה מעניין תמיד לראות אילו תגובות יוצרות המכוניות שאני מביא לחניית ביתי. אבל אף אחת מאלו לא הצליחה פיזית להוריד את השכנים מהמרפסת כדי לחזות מקרוב בפלא האחרון. אפילו היקרות והאקזוטיות לא הצליחו בכך, כלי רכב היברידיים מתקדמים זכו למבט חטוף ורכבי שטח מצוייצים קיבלו מריחת חוטם על השמשה או במקרה הגרוע יותר "שריטת חיבה" ממפתח אוהד. העיקר תשומת הלב. ואף אחד מאלו לא הוריד את מר ישראלי ממשכנו ליד הגריל על המרפסת לרחוב ולמושב המכונית.

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. חסכונית בדלק, נאה למראה ומאד מושפעת מנשיאה חיצונית של אופניים. צילום: רוני נאק

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. חסכונית בדלק, נאה למראה ומאד מושפעת מנשיאה חיצונית של אופניים. צילום: רוני נאק

מצד אחד מעניין מצד שני לא ממש מפתיע שכן המאזדה 3 היא מותג חברתי לכל דבר. סמן ימני של הקונצנזוס אשר קרנו ירדה ועתה הוא מתקמבק לסביבה חדשה ושונה מאד ממה שהשאיר לפני שהתאדה מהשוק בגלל מכלול שלם של אירועים ש"דלק מוטורס" היבואנית מעדיפים לשכוח.

ועכשיו היא חוזרת כשבמשרדי ההנהלה כבר השלימו שהיא כנראה לא תחזור לשנים של 22,000 יחידות (ואל תקראו לנו מותג של מוצר אחד – כן?) ועם הבטחה "לשנות את הכללים". אז יצאנו לכבישים וגם העמסנו אופניים.

מאזדה 3 החדשה

גם ה-3 החדשה כמו ה-6 וה-XC5 שלפניה משתמשת בארכיטקטורת "סקאיאקטיב" של מאזדה. וזה אומר בקצרה גישה הוליסטת לחסכון בדלק שבו משולבת שלדה קלת משקל, מנוע אטמוספרי חסכן ותיבת הילוכים מכויילת כדי למקסם את האפשרויות לצריכת דלק נמוכה בכל מצב נתון – וזאת מבלי להכנס למורכבות של מנועי טורבו ותיבת הילוכים כפולות מצמדים (להלן "כבדות") או CVT רציף (להלן "מבאס לנהיגה").

בסיס הגלגלים החדש עומד על 270 ס"מ שזה כמו טויוטה קורולה החדשה ויונדאי i35 החדשה פחות. זה מתבטא בתא מטען גדול בנפח 414 ל' ויותר מרווח לנהג ולנוסעים מאחור. המשקל העצמי של רכב המבחן עומד על 1380 ק"ג.

על ההנעה מופקד מנוע 1.5ל' אטמוספרי עם 16 שס' אשר מספק את תפוקתו בזכות יחס דחיסה גבוה. ההספק עומד על 120 כ"ס והמומנט על 15 קג"מ ב-4000 סל"ד. הכוח יורד לגלגלים הקדמיים דרך תיבת הילוכים אוטומטית פלנטרית עם שישה הילוכים. כחלק מתפריט "סקאי אקטיב" לממיר המומנט שבה נטיה להיות נעול ככל הניתן – ולצמצם בכך את הכוח האובד בנוזל ההידראולי.

ה-3 החדשה נראית טוב מאד מן החוץ – כמו 6 מכווצת – ומעוצבת בהתאם לרוח ולמראה החדשים והנאים של המותג. אבל זה כלום מול מה שמחכה בפנים. ה-cx5 פרץ את הדרך ועתה גם הפנים של ה-3 החדשה מצויין.  האיכות הכוללת של החומרים, מעולה. המגע של המיתוג, איכות ההרכבה ודיוק המשטחים – כולם מדגדגים איכויות של מותגי פרימיום נחשבים הרבה יותר. לפניה ה-CX5 קבלה פרסים על איכות הפנים – וה-3 נכנסת כאן לנעליים גדולות למדי ובכבוד.

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. התצוגה העילית נעדרת מגרסת הבסיס - כל השאר מאד דומה. צילום:יצרן

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. התצוגה העילית נעדרת מגרסת הבסיס – כל השאר מאד דומה. צילום:יצרן

אם יש תחום שבו ה-3 החדשה כותבת את הכללים מחדש יהיה זה בתחום איבזור הבטיחות. למבחן קיבלנו את הגרסה הבסיסית ביותר – "אקטיב" – המיועדת בין השאר גם לציי רכב. וזו מצויידת כמו הגראסות היקרות ממנה במערכת "סמארט סיטי" למניעת פגיעה בהולכי רגל או קצה פקק (מע' פעילה עד 30 קמ"ש). זאת לצד 6 כריות אוויר, בקרת יציבות/משיכה, עיגוני ISOFIX, חיישני לחץ אוויר בצמיגים, התראה מפני אי-חגירה ועוד.

קשה שלא לראות את המולטימדיה MZD CONNECT עם מסך 7 אינץ'. זאת בעיקר כי הוא בולט כמו …מעל אופק הדשבורד. המערכת מתממשקת עם סמארטפונים, מסוגלת להקריא SMS, ומפוקדת במגע וגם דרך חוגה בקונסולה המרכזית. המערכת מעוברתת במלואה וכוללת גם מצלמת חניה מקורית ומערכת ניווט בגרסאות "קומפורט" היקרות יותר.

רכב המבחן במפרט הנ"ל ורמת גימור "אקטיב" עולה לצרכן 128,000 שקלים.

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. חסכונית בדלק, נאה למראה ומאד מושפעת מנשיאה חיצונית של אופניים. צילום: רוני נאק

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. חסכונית בדלק, נאה למראה ומאד מושפעת מנשיאה חיצונית של אופניים. צילום: רוני נאק

מאזדה 3 בדרכים

אני לא יכול לומר שהייתי אדיש לקראת הנהיגה ב-3 החדשה. ציפיתי לבלות עימה יומיים בכבישים ואחריהם אני יכול להצביע על יתרונות וחסרונות. אני מתכוון להתייחס פחות למולטימדיה שאחרי שלב החיבורים וההכירות הראשונים הופכת לכמעט שקופה ואינטואיטיבית – ויותר ל-3 כמכונית משפחתית וכמובילת אופניים.

החוויות הראשונות שלי על מערכות סקאי אקטיב לא היו טובות. וזה בעיקר בשל האיטיות והגמלוניות של תיבת ההילוכים – אשר ממהרת לעלות להילוך הגבוה ביותר וממאנת לשחרר את ממיר המומנט מנעילתו. האופי הזה יצר זמינות כוח בעייתית מאד. עידכוני תוכנה פתרו זאת כמעט לגמרי ובמאזדה 3 החדשה נותר רק צל חלש של האופי הזה. אמנם, לעיתים זמינות הכוח חסרה, אבל לרוב התיבה עירנית וחיה יותר. למנוע 1.5 תפוקה טובה ותאוצה ראויה – וזמני ההאצה יאשרו זאת – כמו גם הדחיפה בגב. מתחת ל-4,000 סל"ד לא קורה הרבה, ומעל לזה יש תהודה שגורמת לתחושה לא נעימה אצל הנהג וכאילו הרכב מתאמץ ולא מאיץ. ב-100 קמ"ש חווינו רעשי רוח נוכחים בקורה A וממראות הצד – וזה רק מחזק את האבחנה כי יש להשקיע מעט יותר בבידוד הרעשים ושיפור NVH.

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. למרות בסיס הגלגלים הארוך החלל במושב האחורי לא מאד גדול - הקרבה לטובת העיצוב? צילום:יצרן

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. למרות בסיס הגלגלים הארוך החלל במושב האחורי לא מאד גדול – הקרבה לטובת העיצוב? צילום:יצרן

המושב האחורי צפוף יותר משהיינו מצפים במשפחתית עם בסיס גלגלים של 270 ס"מ. המרווח לברכיים חסר, תעלת גל-הנע מוזרה תופסת מקום של רצפה שטוחה והגג המשתפל מוקדם מגביל את גובה הנוסעים מאחור ל-180 ס"מ. המושב עצמו, נוח מאד ונעים.

למעט רעשי הרוח איכות הנסיעה היא על הצד הספורטיבי של הסקאלה. התחושה היא של הידוק וספיגה ופחות ריחוף מעל לפני הכביש. וזה מסתדר מצויין עם האופי של המותג והמכונית אשר ששה לקבל את פניו של כביש מתפתל.

מאזדה 3 בייקמוביל

איך מאזדה 3 החדשה כמובילת אופניים? לתא המטען מפער רחב אך נמוך. אפילו שדלת תא המטען עולה ונפתחת לזווית שלילית, היא עדיין  מגבילה מאד הכנסה נוחה של אופניים לחלל הפנימי של המכונית. הוסיפו לכך מדרגה של כ-10 ס"מ בין שפת ההטענה לרצפת תא המטען, וקיפול מוזר של משענות המושב האחורי רק מתוך תא המטען (למה לא גם וגם?!) והדרך לקנות מנשא אופניים סלולה בפניכם.

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. עם האופניים על הגב בתצורה הזו עלתה צריכת הדלק הממוצעת ב-10.6%. צילום:יצרן

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. עם האופניים על הגב בתצורה הזו עלתה צריכת הדלק הממוצעת ב-10.6%. צילום:יצרן

מנשא תא מטען – כמו זה שבצילום – הוא פתרון זול ונוח למי שלא רוצה (או לא יכול) להתקין גגון יקר ובעיקר כשמדובר בסדאן בה מבנה תא המטען מתאים מאד לסוג כזה של נשיאת אופניים. עיגון המנשא לא נתקל בקושי מסויים גם אם גילינו כי הרווח (בין הדלת לכנף) בצד אחד מעט גדול יותר מהאחר וכי במימד הרוחב הפנסים האחוריים בסכנת התפקעות מלחץ הרצועות. אבל זה לא קרה והמנשא עוגן בבטחון לגב המאזדה. זה המקום להזכיר כי נשיאה כזו של אופניים מחייבת התקנת לוחית הרישוי במקום גלוי פן תקבלו קנס בן 270 שקלים.

עברנו כ-100 קילומטרים עד להעמסת האופניים וחזרנו את אותם ה-100 קילומטרים עם האופניים מאחור (אידאל VSR אם זה מעניין) – רוב הדרך לשני הכיוונים נעשתה עם בקרת שיוט במאמץ לחסוך כמה שיותר דלק וליצור צריכה כמה שיותר אחידה. וההבדלים היו דרמטיים: 7.5 ל' ל-100 ק"מ ללא אופניים ו…8.3 ל' ל-100 ק"מ עם אופניים בנהיגה כחוק על-פי המספרים שעל שלטי המהירות. צריך לקחת פערים אלו בחשבון שיוצאים ליעד מרוחק וכמובן לתת חיזוק חיובי לתכנון האירודינאמי הנקי של המכונית שכה מושפע משבירת הזרימה עליו ויצירת גרר רב.

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. מאובזרת מאד ומוכנה לצאת לשבילים - רואים? צילום:יצרן

בייקמוביל מאזדה 3 החדשה. מאובזרת מאד ומוכנה לצאת לשבילים – רואים? צילום:יצרן

לסיכום

מאזדה 3 החדשה אפשר לרשום בצד היתרונות את המראה, איכות הפנים, עושר האיבזור וחבילת הבטיחות. לחיוב עומדים בידוד NVH, מרווח חסר לנוסעים מאחור ופתח נמוך של תא המטען. האם היא שינתה את כללי המשחק, כמאמר הפרסומת? לא ממש. אבל היא בטח הוסיפה כמה כלים חדשים על לוח השחמט.


מבחן אופניים: טרק סופרפליי FS8

$
0
0

כשפרקתי את האופניים מתא המטען בלב בקעת קנאים ידעתי שני דברים על האופניים האלו: את הגדרת היצרן לגבי התיאבון שלהם לזלול קילומטרים, ושהם חדשים מהקופסה. ויש לזה שתי משמעויות: הראשונה היא שיהיו לי קילומטרים רבים ללמוד את האופניים והשניה היא שצריך "להריץ" אותם מעט כדי שכל המערכות יעבדו פיקס.

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. מאובזרים היטב ועם תיאבון בריא לזלילת קילומטרים. המחיר: 13,200 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. מאובזרים היטב ועם תיאבון בריא לזלילת קילומטרים. המחיר: 13,200 שקלים. צילום: פז בר

טרק סופרפליי FS הם גרסת השיכוך המלא של משפחת סופרפליי – וזו משפחה ש-TREK מייעדת לרכיבת קרוס-קאנטרי ותחרויות. כדי שאלו יעמדו בדרישות המתכון ברור למדי: גלגלי 29 אינץ', שלדה קלה (קרבון או אלומיניום) ומתלים בעלי מהלך קצר של כ-100 מ"מ. וזו בדיוק התבנית לפיה "יצוקים" אופני המבחן שלפניכם.

ה-8 ממוקמים בשליש הגובה של משפחת הדגמים הזו כששלדת אלומיניום ורכיבים SLX מחליפים את החלקים האקזוטיים יותר. למרות זאת האיבזור התקני טוב מאד: מעביר אחורי XT עם מצמד, משפחת SLX עם 2X10 הילוכים, מעצורי 180 מ"מ וקראנק חלול. על המתלים אחראי סט של FOX מסדרת אבולושן עם קפיצי אוויר ובורר CTD במזלג ובבולם. בשני המקרים מדובר במהלך של 100 מ"מ. למעט ההד-סט של FSA כל האיבזור ההיקפי מגיע מ-BONTRAGER וזה כולל גם את הגלגלים ואת הצירים העבים בקוטר 15 מ"מ ואפילו צמיגים ברוחב 2.20.

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. הבולם של FOX מצויין, נדנדת המתלה מקארבון אבל ההלחמות של השלדה הטיוואנית לא מיישרים קו עם תחושת האיכות הכוללת. צילום: פז בר

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. הבולם של FOX מצויין, נדנדת המתלה מקארבון אבל ההלחמות של השלדה הטיוואנית לא מיישרים קו עם תחושת האיכות הכוללת. צילום: פז בר

לשלדת האלומיניום פיצ'רים רבים שנועדו, בין השאר לטפל בבעיות של גלגלי 29 אינץ' גדולים. הראשון שבהם הוא גיאומטריית "G2" שנותנת אופסט למזלג כדי לשפר את מאפייני ההיגוי, ABP גיאומטריה של מתלה אחורי אשר מאפשרת המשך פעולה חלקה גם תחת בלימה, ראש היגוי חרוטי לתוספת קשיחות ונדנדת מתלה מקרבון לתוספת מגניבות.

מחיר האופניים כפי שנבחנו 13,200 שקלים. המשקל (לפי המאזניים שלנו) כולל דוושות SPD וג'יפה: 13.44 ק"ג.

לשביל המדברי

אין על המתלים של FOX. ולא משנה עד כמה האחרים השתפרו חוזרים המתלים של FOX ובכיול הנכון (כולל התאמה של TREK למשימה של הדגם הזה) ומראים לכולם איך צריך לעשות את זה. כך שעל השביל המדברי הארוך נהניתי מתנוחת רכיבה יעילה מאד לדיווש ונוחה לאורך זמן יחד עם נוחות רכיבה מצויינת שמגיעה מהשילוב של המתלים הנ"ל ושל גלגלי 29 אינץ'.

ההבטחה של טרק למהירות על השבילים מתקיימת ואפשר לקבוע קצב מאד מהיר, ולאורך הרבה זמן גם בשביל מדברי משובץ אבנים ודרדרת.

הבלמים – החדשים כזכור – דרשו מעט הרצה עד שהחלו לנשוך ברצינות. אני מאד אוהב את האבולוציה של הדור החדש של SLX וגם כאן הם לא איכזבו בהתמודדות בתנע של 29 אינצ'ים. מהלך הידית ה"מת" שלפני יצירת הלחץ היה מעט ארוך מדי לטעמי – ומשחק עם בורר הכיוון שיפר את המצב אך הרחיק את המנוף מהכידון. בכל מקרה אחרי כעשרה קילומטרים לא נדרשה יותר מאצבע אחת כדי להגיע לבלימה חזקה ולמינון מדוייק וחד.

גם המעביר הקדמי דרש מעט כיוון עדין עד שהתיישב נכון מול שני הגלגלים של הפלטה הקדמית. מאותו הרגע ה-SLX הזה עבד ללא דופי. ללא גלגל השיניים הגדול יכולתי ליהנות ממרווח גחון מוגדל ומעבר חלק ומהיר יותר מעל לכל מכשול.

לחולות

פרק הרכיבה הבא נמשך על פני שלושים הקילומטרים של השבילים הביתיים שלי בין נתניה להרצליה. כאן יכולתי להוריד את הראש ולתת עבודה מול רוח מזרחית ערה. כמו 29 אחרים התאוצות של הסופרפליי אינן מאד חדות או מהירות. למרות המשקל העצמי הרזה (לאופני אלומיניום שיכוך מלא) התאוצה מעט איטית אבל כשמגיעים לקצב קל מאוד לשמור עליו והאופנים זוללים כל מה שהשביל משליך לעברם.

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. מהירים במדבר. זה בדיוק המקום שלהם: שביל פתוח וקצב רכיבה מהיר. ההילוכים מתאימים מאד לסוג זה של רכיבת אופניים. צילום: פז בר

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. מהירים במדבר. זה בדיוק המקום שלהם: שביל פתוח וקצב רכיבה מהיר. ההילוכים מתאימים מאד לסוג זה של רכיבת אופניים. צילום: פז בר

היציבות הכיוונית טובה גם בקטעים מהירים מאד אבל גם במלחמה בקטעים של חול עמוק. גם כאן המתלים אקטיביים וסופגים היטב את השטח. הם שומרים על מגע הדוק עם פני הקרקע ומורידים יפה את הכוח ואת פקודות ההיגוי לשביל. סיימתי את ההקפה הרגילה שלי הרבה יותר מהר מהרגיל ועם משמעותית פחות מאמץ גם מול אופני 29 אינץ' מקבילים עליהם רכבתי באותו התוואי.

להרצל

נכון, הסינגלים של בן שמן הם די מחוץ להגדרת התפקיד של האופניים האלו. אבל הייתי חייב לחוות כמה דברים: האם ההבטחה של גיאומטריית G2 אכן מתקיימת, האם APB יעבוד גם על גלי הפניה, האם מתלי 100 מ"מ יספגו את הרצל בקצב מהיר והאם המצמד שבמעביר האחורי שווה משהו?

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. כיול המתלים הבסיסי רך, ברכיבה אגרסיבית קיבלנו תוצאות מצויינות עם תוספת של כ-15% ללחץ האוויר. צילום: פז בר

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. כיול המתלים הבסיסי רך, ברכיבה אגרסיבית קיבלנו תוצאות מצויינות עם תוספת של כ-15% ללחץ האוויר. צילום: פז בר

עוד קודם אציין שגיליתי את הרצל במצבו הטוב ביותר וזה אומר: "יבש אחרי גשם". קו מהודק, עתיר אחיזה וללא אבק. ובמילה אחת: מושלם!

לפני תחילת הרכיבה, ובעיקר לאור הרכות הבסיסית של המתלים, העלתי את לחץ האוויר בקפיצי האוויר ב-15% כדי שיתמודדו טוב יותר עם החבטות הגדולות. (לפי כלל האצבע: "יש לכייל את המתלים לקפיצה הגדולה ביותר שבמסלול"). הורדתי מעט את המושב וצללתי לסינגל.

ההבטחה ב-G2 מתקיימת בחלקה. ברוב המקרים לא הייתה לי בעיה לשנות כיוון במהירות או לקחת קו פנימי בפניה. רק במקרה אחת או שניים, שחזרו על עצמם, האופניים לא הסכימו להקטין רדיוס ומצאתי עצמי מיישר פניות ומדלג מעל סלעים שרציתי לחמוק מהם.

ה-APB עבד נהדר. וזה חשוב כי באמפים של בלימה יש בדיוק באותן נקודות קריטיות על הסינגל שאתה ממש לא רוצה לפספס. אפשר לבלום בעוצמה רבה, לשמור על סף הנעילה והאופניים ימשיכו בקו ישר כשהמתלה עוקב וסופג את המהמורות. מאד מרשים.

לגבי המצמד של המעברי האחורי. זה הפתרון ש-שימאנו ו-SRAM הגו כדי למנוע הצלפה של כלוב המעביר האחורי על הקסטות העצומות בנות 10 הילוכים. והחוויה של לרכב עם המצמד נעול ב-XT היא קודם כל שקטה הרבה יותר בלי הרעש של השרשרת נחבטת בתומכות השרשרת ושנית חלקה ומדוייקת יותר. המצמד שימושי פחות בשבילי XC פתוחים אבל על הסלעים והג'עג'ועים של הרצל – מומלץ מאוד. הקנס? תוספת של נוקשות בשיפטר. לא ממש מהותי.

האופניים כלל לא מנסים להסתיר את המורשת ה"שבילית" שלהם. וזה מתבטא בחלוקת משקל אשר מורידה יותר משקל לידיים. זה מקשה על הנפת גלגל ספונטנית מעל מכשולים. אבל מאד נוח כשצריך לדווש קילומטרים רבים בשבילי שדות פתוחים.

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. רק חלק מהכבלים עוברים דרך השלדה, מהצד השני אפשר לראות את צינור הבלם החשוף. מעביר XT מצויד עם מצמד - עבד נהדר בסלעים של בן שמן פחות רלוונטי לשבילים לבנים. nice to have! צילום: פז בר

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. רק חלק מהכבלים עוברים דרך השלדה, מהצד השני אפשר לראות את צינור הבלם החשוף. מעביר XT מצויד עם מצמד – עבד נהדר בסלעים של בן שמן פחות רלוונטי לשבילים לבנים. nice to have! צילום: פז בר

קיטורים

למנופי הבלמים כאמור מהלך מת ארוך מדי עד ליצירת לחץ בלימה. ניתוב צינור הבלימה האחורי חושף אותו לפגיעה מכאנית. חלק מההלחמות/ריתוכים בשלדה לא יפים. למה רק שני כבלים עוברים דרך השלדה? חלק מהריתוכים בשלדה המיוצרת בטיוואן לא הכי יפים. למה לא רואים את הקרבון בנדנדת המתלה האחורי?

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. צא אל המדבר נערי! בידיעה שתוכל לכסות קילומטרים בנוחות ומהירות וכי לא יהיו מכשולים שיעצרוך. צילום: פז בר

מבחן אופניים טרק סופרפליי FS8. צא אל המדבר נערי! בידיעה שתוכל לכסות קילומטרים בנוחות ומהירות וכי לא יהיו מכשולים שיעצרוך. צילום: פז בר

מחפשים אופני TREK אגרסיביים יותר?

צריכים ג'קט רכיבה מושלם?

סיכום

טרק עושה מהלך בישראל וזה מתחיל בהורדה מסויימת של מחירים ובמקביל שיפור חבילות האיבזור (קיטים). הסופרפליי FS8 הוא בין הראשונים במהלך הזה. אם למדוד את האופניים האלו לפי הגדרת היצרן הם בהחלט שעומדים במשימה ויהיו שותף נהדר ליום רכיבה ארוך, עתיר קילומטרים והרפתקאות. אם במקרה תתקלו גם בקטע טכני, או בסינגל מעניין אינכם צריכים להירתע וה-8 יוכלו להתמודד גם עם זה בקלות מפתיעה. הם יציבים ונוסכי בטחון, סופגים היטב את השטח ומעניקים נוחות לרוכב עליהם. חבילת המתלים של FOX טובה מאד וכך גם רמת הרכיבים והאיבזור הכולל. אז אם מירוצי XC וטיולים ארוכים הם עיקר התפריט שלכם. הייתי בוחן את האופניים האלו ברצינות.

מגלים את ירושלים על אופניים

$
0
0

מלון ענבל בירושלים וחברתGordon Active , מבית חברת התיירות הוותיקה גורדון טורס, משיקים חוויית רכיבה חדשה המוצעת לאורחי המלון. בשיתוף פעולה ראשון, אשר מעניק ערך מוסף לאורחי המלון המעוניינים בחוויה תיירותית אקטיבית. המיזם הוא במסגרת יוזמת המלון לקדם אורח חיים בריא וספורטיבי בכל שירותי המלון.

טיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. חבילה המשלבת פינוקים של חמישה כוכבים עם חופשה פעילה. צילום: פז בר

טיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. חבילה המשלבת פינוקים של חמישה כוכבים עם חופשה פעילה. צילום: פז בר

במסגרת שיתוף הפעולה יוכלו אורחי המלון לחוות את סמטאותיה ונופיה של ירושלים באופן בלתי אמצעי כפי שרק אופניים מסוגלים ליצור. בתכנית שני מסלולי רכיבה שונים: מסלול בוקר בשכונות העיר או רכיבה לילית קסומה. הרכיבה היא בליווי והדרכה של מדריך מוסמך של גורדון אקטיב.

מסלול היום יוצא בימים רביעי ושבת בשעות הבוקר ועובר דרך שכונות בעיר, בשבילי אופניים, קיצורי דרך, פארקים וסמטאות. הרכיבה חושפת את הרוכבים לפינות חבויות בשכונות רחביה, טלביה, המושבה הגרמנית, מדרחוב יפו, עמק המצלבה, שער יפו ומגרש הרוסים. מסלול רכיבת הלילה מתקיים בימי שלישי בשעות הערב ועובר בשכונות משכנות שאננים וממילא.  המסלול ממשיך בין חומות העיר העתיקה, בין סמטאות השוק, הרובע הנוצרי, הרובע היהודי והר ציון. המסלול כולו עובר בעיר במקומות בהם אין צורך לרדת במדרגות או לרדת מהאופניים.

טיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. מסלולי הרכיבה מודרכים ואינם דורשים כושר מיוחד או יכולת רכיבה יוצאת דופן. צילום: פז בר

טיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. מסלולי הרכיבה מודרכים ואינם דורשים כושר מיוחד או יכולת רכיבה יוצאת דופן. צילום: פז בר

הסיורים מתאימים לכל רמות הרכיבה ואינם מצריכים רמת כושר גבוהה. הסיורים כוללים הדרכה בשפה העברית/אנגלית (בהתאם להרכב הקבוצה), אופניים, קסדה, ופנסים (בלילה). מחיר למשתתף: כ- 220 ₪. ניתן להזמין חבילה המשלבת לינה במלון וסיורי אופניים במחיר מיוחד.

שירי גורדון, מנכ"ל חברת גורדון טורס, אמרה: "בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה מדהימה של הפיכת טיול האופניים, שהיה בעבר בעיקר דרך לעשות ספורט, לחלק מטיול נופש בכל מקום בעולם. לפני כשמונה שנים התחלנו בשיווק טיול אופניים לישראלים בשווייץ והופתענו מכמות הישראלים המחפשים טיול מסוג מזה. כיום אנו מציעים טיולי אופניים לרוכב העצמאי בכל העולם ובכל הרמות. לפני כשנתיים השקנו את גורדון אקטיב במחלקה לתיירות נכנסת והתחלנו בשיווק טיולי אופניים בישראל. גילינו שגם התייר בארץ מחפש דרך לשדרג את הטיול שלו ושמח להוסיף יום או יותר של רכיבה. אנו שמחים על שיתוף הפעולה עם מלון ענבל היוקרתי, הנמצא בלב העיר ומושך אליו תיירים מכל העולם, ומעודד אורח חיים בריא."

טיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. דרך חדשה להכיר פינות מוכרות יותר ופחות בירושלים. צילום: פז בר

טיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. דרך חדשה להכיר פינות מוכרות יותר ופחות בירושלים. צילום: פז בר

ברונו דה-סקויטר, מנכ"ל מלון ענבל, אמר: "תיירות הפרימיום לירושלים אינה רק תיירות בטן-גב, ואנו עדים לעליה בביקושים לשילוב מאפיינים ספורטיביים בחווייה התיירותית אותה אנו מציעים לאורחינו. חויית החופשה המפנקת ברמת חמישה כוכבים דה לוקס, אשר מלון ענבל מציע לאורחיו, היא איכותית ונעימה יותר כאשר היא לא באה על חשבון ערכים בריאותיים והפרת השגרה הקולינרית והספורטיבית, אלא תומכת בה. משום כך, אנו רואים  שיתוף פעולה זה עם גורדון אקטיב בהפעלת סיורי האופניים כאבן הפינה במאמצינו לפתח ולשלב בכל מתקני המלון שירותים המקדמים ניהול אורח חיים בריא וספורטיבי."

טיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. חמישה כוכבים במלון ועוד הרבה יותר מזה בסיורי האופניים הליליים. צילום: פז ברטיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. חמישה כוכבים במלון ועוד הרבה יותר מזה בסיורי האופניים הליליים. צילום: פז בר

טיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. חמישה כוכבים במלון ועוד הרבה יותר מזה בסיורי האופניים הליליים. צילום: פז בר

אודות מלון ענבל
מלון ענבל הוא מלון ברמת 5 כוכבים דה לוקס המהווה שלוחה טבעית לכל ההיצע המפואר של העיר ירושלים. המלון עטור הפרסים משקיף אל עבר העיר העתיקה מרחק הליכה קצר ממנה ומאתרי התרבות וההסטוריה המרכזיים של העיר. המלון ידוע בשירות איכותי ויוקרתי, בצד אוירה ביתית וחמה, ובאופיו הירושלמי והאינטימי. המלון מציע שירותים יוקרתיים, אירוח אישי וחוויה קולינרית יוצאת דופן. לרשות אורחי המלון עומדים מועדון הבריאות והספא המפורסם, בריכת שחייה מחוממת (ומקורה בחורף), אולם נשפים וכנסים מודולרי המכיל עד 800 איש, וטרקלין עסקים אקסקלוסיבי.

טיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. העיר ירושלים מזווית אחרת לגמרי עם טיולי האופניים של גורדון אקטיב ומלון ענבל. צילום: פז בר

טיולי אופניים בירושלים עם מלון ענבל. העיר ירושלים מזווית אחרת לגמרי עם טיולי האופניים של גורדון אקטיב ומלון ענבל. צילום: פז בר

אודות גורדון טורס
גורדון טורס היא חברת נסיעות ותיקה שקיימת מעל 40 שנה ומתמחה במוצרי נישה מיוחדים. החברה היא אחד ממפעלי התיירות הגדולים בישראל ועוסקת הן בתיירות יוצאת והן בתיירות נכנסת. גורדון אקטיב היא אחת מחברות הבת של גורדון טורס, אשר הושקה במטרה לענות על הדרישה הגוברת לחופשה פעילה, כאשר תיירות האופניים היא הבולטת  והפופולרית ביותר בישראל. 

אייקון E-Flyer אופניים חשמליים מהמאסטרים

$
0
0

אנחנו חולים על המוצרים שיוצאים מסדנת ICON שבקליפורניה. אם זה סדרות FJ המקוריות או ה"אייקוניות", יצירות כמו פורד ברונקו, CJ וטנדרים רבים. השילוב של מכוניות שטח ועבודה קלאסיות עם איכות ייצור, חומרים והנדסה עילית מרכיבים יחדיו כלי רכב שהוא לא יקר נורא (שש ספרות בדולרים) אלא מאד מיוחד וייחודי.

icon E-Flyer. אופניים חשמליים מהמאסטרים של FJ בקליפורניה. צילום: ICON

icon E-Flyer. אופניים חשמליים מהמאסטרים של FJ בקליפורניה. צילום: ICON

אייקון מוכרת את רכב התצוגה מתערוכת LA

  טנדר דודג' D200 כמו שלא ראיתם מעולם

מה שעיניכם שוזפות זו יצירה דו-גלגלית חדשה אם כי לא ראשונה. ההשראה הגיעה מאופנועי המירוץ הראשונים אשר התחרו על מסלולי עץ אובאליים. אבל לצד המראה התמים קיים מנוע אימתני עם הספק של 3,500 וואט המחובר לסוללה המפיקה 52 וולט. במצב מוגבל הספק של 750 וואט תהנו מטווח של כ-50 קילומטרים אחרי טעינה בת שעתיים ובמצב זה המהירות המירבית תהיה כ-40 קמ"ש. אם יש לכם אומץ להסיר המגבלות תוכלו להאיץ עד לכמעט 70 קמ"ש על הכביש אבל לטווח קצר הרבה יותר.

icon E-Flyer. אופניים חשמליים מהמאסטרים של FJ בקליפורניה. צילום: ICON

icon E-Flyer. אופניים חשמליים מהמאסטרים של FJ בקליפורניה. צילום: ICON

כמו מוצרי ICON  האחרים גם זה עשוי מלאכת מחשבת של עיבוד סגסוגת. זה מתחיל משלדת אלומיניום שעוצבה בלחץ (הידרופורם), קיבלה צבע מאט בגוון האופייני לאייקון. חלקים רבים אחרים עשויים בעיבוד שבבי מגוש אלומיניום גולמי ולסיום מושב מעור וגריפים בעבודת יד מגיע מיצרן אוכפים מוכר. אייקון מתכוונת לייצר רק 50 יחידות במחיר 5,000 דולרים ליחידה – אבל אם תבקשו יפה הם ייצרו אופניים נוספים בהתאמה אישית, הזמנה מראש ובמחיר אחר לגמרי.

icon E-Flyer. אופניים חשמליים מהמאסטרים של FJ בקליפורניה. צילום: ICON

icon E-Flyer. אופניים חשמליים מהמאסטרים של FJ בקליפורניה. צילום: ICON

די מיותר לציין כי האופניים החשמליים האלו אינם תקניים בישראל.

מבחן אופניים: גוסט ASX4900

$
0
0

המפגש הראשון עם כל דבר חדש יכול להיות חוויה נהדרת או טראומטית. בוודאי כשמדובר באירוע כה פיזי כמו רכיבת שטח. פעמים רבות די לו באותו מפגש או מפגשים ראשונים כדי לגרום לאדם לגבש דעה בעניין, להפוך לאוהד שרוף או להישרף ולעולם לא לחזור ללבוש את הטייץ' והקסדה. במשבצת הזו נמצאים "אופני הכניסה" – אופניים המיועדים לאנשים שרוצים לחוות רכיבת שטח ולא רוצים להוציא סכומי כסף עצומים על אופניים סופר-יקרים. אבל אופני הכניסה האלו צריכים לעמוד בכמה דרישות סף: שלא יהיו כבדים מדי, יצויידו במתלים סבירים, למערכות ההנעה יהיו מספיק הילוכים כדי להתמודד עם אתגרי השטח ורכיבה עירונית מזדמנת. והכי חשוב שהמראה שלהם לא ייבאס אותך כשכולם יראו שהתקמצנת וקנית אופניים זולים.

מבחן אופניים GHOST ASX4900. אופני כניסה עם שיכוך מלא. איבזור בסיסי אבל עשויים יפה ונוסכי בטחון לרוכבים מתחילים. המחיר: 5272 שקלים. צילום: רמי גלבוע

מבחן אופניים GHOST ASX4900. אופני כניסה עם שיכוך מלא. איבזור בסיסי אבל עשויים יפה ונוסכי בטחון לרוכבים מתחילים. המחיר: 5272 שקלים. צילום: רמי גלבוע

יורד גשם? זה הזמן לריש לקיש!

גוסט ASX4900

ולכאן נכנס הדגם הזה של מותג גוסט. זה מותג אופניים גרמני, אשר כבר יובא בעבר לישראל אולם עתה עברה הנציגות לידיים של קל-גב (נכון, ההם עם התיקים) אשר משווקת אותם דרך חנויות bikeout שבבעלותה. למען המיקום בקוסמוס נציין כי לישראל מיובאים עוד שני מותגים גרמניים מוכרים: פוקוס ו-קיוב.

הדגם הנבחן מוגדר כאופני שבילים. שלדת האלומיניום מציעה מתלים עם מהלך של 120 מ"מ בחזית ומאחור. השלדה עשויה בטיוואן, נראית טוב עם הלחמות מדוייקות וגימור מוקפד. המתלה הקדמי הוא מזלג עם קפיץ אוויר ונעילה של SUNTOUR ומאחור בולם אוויר של X-fusion עם שיכוך החזרה ונעילה. כצפוי אפשרויות הכוונון של הרכיבים מינימאליים.

מבחן אופניים GHOST ASX4900. בולם אוויר אחורי עם חסך בשיכוך החזרה, ניתוב כבלים מצויין, ואיכות שלדה כוללת טובה מאד. צילום: רמי גלבוע

מבחן אופניים GHOST ASX4900. בולם אוויר אחורי עם חסך בשיכוך החזרה, ניתוב כבלים מצויין, ואיכות שלדה כוללת טובה מאד. צילום: רוני נאק

ההנעה נסמכת על כמה רכיבים של שימאנו כדי לדלג בין 27 הילוכים. מעביר אחורי ד'אור, מעביר קדמי אליביו, שיפטרים וקראנק אסרה. על הבלימה ממונים בלמי דיסק הידראוליים של טקטרו עם דיסקים בקוטר 160 מ"מ.

האביזרים ההיקפיים ממותגים GHOST וכולם עשויים אלומיניום ונראים מאד איכותיים. על חישוקי 26' מאלומיניום של אלקסרימז נעולים צמיגי שוואלבה מצויינים במידה רחבה יחסית של 2.25.

המשקל של האופניים, שלדת מדיום, עם ג'יפה בפנימיות ודוושות SPD איזן את המאזניים שלנו על 15.4 ק"ג. לא קלים.

המחיר עומד על 5,272 שקלים לדגם ASX4900

 

הרכיבה

למבחן יצאנו לרכב במסלול ארוך של כ-40 קילומטרים אשר הורכב רובו ככולו משבילים לבנים וכבושים. בחלק השני העפלנו לעוד כ-20 קילומטרים של סינגלים משובחים באיזור בן שמן ותל חדיד כדי לבחון מה יש לגוסט להציע בינות לחגווי הסלע.

אחרי הסט אפ – שהיה פשוט מאד, יצאנו לשבילים. חששות ראשונים שהיו לי לגבי תנוחת רכיבה מוזרה והעברת הילוכים לא מדוייקת, הלכו והתפוגגו ככל שנקפו הקילומטרים. עם מינימום התעסקות מצאתי את תנוחת הרכיבה הנוחה לי וזו לא השתנתה לכל אורך הרכיבה. האופניים נוסכים בטחון רב בעיקר בזכות יציבות כיוונית טובה – אולי מינוח נכון יותר יהיה "מאוזנים". זווית ההיגוי שטוחה עם 69 מעלות, קראנק נמוך אשר מוריד את מרכז הכובד ותמוכות שרשרת ארוכות אשר מותחות מעט את בסיס הגלגלים, יוצרים יחדיו פלטפורמה יציבה ומאוזנת מאד. בהחלט משהו שמתאים לרוכבי שטח מתחילים אשר נתקלים לראשונה במשטחים חלקים ודלי אחיזה. לכידון גם "רייז" טוב אשר עוזר מאד לנוחות ברכיבות ארוכות ובתכונה הזו תומך גם המושב אשר לא רק נראה מצויין הוא גם מאד נוח.

מבחן אופניים GHOST ASX4900. נוחים בשבילים הפתוחים, תנוחת רכיבה נעימה והיציבות הכיוונית נוסכת בטחון. צילום: רמי גלבוע

מבחן אופניים GHOST ASX4900. נוחים בשבילים הפתוחים, תנוחת רכיבה נעימה והיציבות הכיוונית נוסכת בטחון. צילום: רמי גלבוע

בשבילים הפתוחים לא נתקלתי בבעיות מיוחדות בהעברת הכוח, גם כשהצלבתי שרשרת ברוע מכוון, וכשניסיתי לאתגר את המעביר הקדמי עם הקפצת פלטות תחת עומס. הוא לא אהב זאת, אבל ההילוכים עברו אפילו תחת מחאה. יחסי ההעברה מפוזרים יפה ואפשר לשייט במהירות גבוהה עם הפלטה הגדולה, או לטחון עליה תלולה בקלות יחסית עם הגלגל"ש הקטן.

פחות התרשמתי מהמתלים. אלו סיפקו אמנם נוחות טובה אבל לא הרבה יותר מזה. הם מתקשים להתמודד עם נחיתות מגובה או עם רצף מהמורות עוקבות. קיים המון בובינג בפידול והריבאונד המהיר והלא עקבי של הבולם האחורי גרם לי לקנגר יותר מפעם אחת.

מבחן אופניים GHOST ASX4900. נסו לרכוב מהר בשבילים וסינגלים טכניים ומהר מאד תגלו את המגבלות של המתלים והמעצורים. צילום: רמי גלבוע

מבחן אופניים GHOST ASX4900. נסו לרכוב מהר בשבילים וסינגלים טכניים ומהר מאד תגלו את המגבלות של המתלים והמעצורים. צילום: רמי גלבוע

הרכיבה בשבילים הטכניים של בן שמן הבליטה עוד יותר את המגבלות של המתלים – אפילו שלא הייתי פוסל ומדיר את האופניים האלו מהיערות המקסימים. פשוט אל תנסו לרכב שם מהר. תמצו את המהלך מהר מאד ותתקשו לשמור על הקשר בין הצמיגים לקרקע. אותו קראנק נמוך אשר נסך בטחון בשביל הפתוח, פגש את הסלעים יותר מפעם אחת בסינגלים. דבר שכדאי להיות מודעים לו כשבוחרים קו התקדמות – וגם המשקל העצמי של האופניים מתבטא היטב בטיפוסים החדים והשיפועים של הגבעות. לצד כל זה, שמרה השלדה על תכונות היציבות המצויינות שלה, ולא קרה לי אפילו פעם אחת משהו שלא ציפיתי לו או שהפתיע אותי. בדיוק מה שרוכב מתחיל צריך.

מחפש אופני כניסה עם שיכוך מלא?

מה לגבי זנב קשיח עם גלגלי 27.5 אופנתיים?

סיכום

אפילו שכלל האצבע אומר שגם אם אתה רוכב מתחיל "תקנה את האופניים היקרים ביותר שאתה יכול" (ויש בזה סוג של הגיון), רבים (ואני בכללם) לא מוכנים לשים את כל הביצים בסל אחד לפני שאני יודע בדיוק אם זה מה שבא לי. גוסט מציעים חבילה טובה, גם אם לא נטולת מגרעות, לרוכבים מתחילים אשר לא מוכנים לוותר על שיכוך מלא, מעצורים הידראוליים ומשרעת הילוכים רחבה. ארזו הכל באופניים שנראים מאד יפה וכוללים רכיבים מוכחים ואמינים והנה נוסחה נהדרת לעשות את הקילומטרים הראשונים בשטח – ולחזור לעוד. לקראת השנה הבאה תתחדש הגרסה הזו עם גלגלי 27.5 אינטש' ואיבזור טוב יותר, מבלי לעלות במחיר – כך נמסר ל"שטח" דקות לפני סגירת הכתבה.

עד 50% הנחה על אופניים חדשים מדגמי 2013 ברוזן מינץ

$
0
0

לא רק יבואני הרכב מנקים את הארוות לקראת סוף השנה. היום התבשרנו כי רשת רוזן ומינץ, רשת האופניים והאקסטרים, יוצאת במבצע מכירות מיוחד לסוף השנה  - עד 50% הנחה על דגמים נבחרים מדגמי 2013.

אופני Merida מדגם One Twenty Carbon XT-D במחיר מבצע של 9,600 שקלים לחברי המועדון במקום 16K! צילום: יח"צ

אופני Merida מדגם One Twenty Carbon XT-D במחיר מבצע של 9,600 שקלים לחברי המועדון במקום 16K! צילום: יח"צ

במהלך חודש דצמבר יימכרו אופניים חדשים משנת הדגם 2013 במחירים מופחתים. למשל:

  • אופני Merida מדגם One Twenty Carbon XT-D, אופני הרים שיכוך מלא 26 אינטש. שלדת קרבון, מעצורי דיסק ואבזור ברמה הגבוהה ביותר. מחיר לחברי מועדון רוזן ומינץ 9,600 ₪! מחיר מבצע 10,910 ₪ מחיר מחירון 16,000 ₪
  • אופני Merida דגם Matts 20, אופני הרים שלדת אלומיניום זנב קשיח, מעצורי דיסק ו 24 הילוכים. מחיר לחברי מועדון רוזן ומינץ 1,598 ₪! מחיר מבצע 1,816₪ מחיר מחירון 2,000 ₪
  • אופני הרים שיכוך מלא  29 אינטש של חברת  GT מדגם Sensor  Expert , עם אבזור חלומי. מחיר לחברי מועדון רוזן ומינץ 8,250 ₪! מחיר מבצע 9,375 ₪ מחיר מחירון 11,000 ₪
  • אופני הרים זנב קשיח 26 אינטש של חברת  GT, דגם Avalanche 3.0 . אבזור הכולל מעצורי דיסק והילוכים של שימאנו. מחיר לחברי מועדון רוזן ומינץ 1,769 ₪! מחיר מבצע 2,010 ₪ מחיר מחירון 2,358₪
  • אופני הרים שיכוך מלא  29 אינטש של חברת  GT מדגם Sensor  Elite  , שלדת אלומיניום, מעצורי דיסק , 30 הילוכים של שימאנו ועוד. מחיר לחברי מועדון רוזן ומינץ 6,730 ₪! מחיר מבצע 7,649₪ מחיר מחירון 8,975 ₪
  • אופני הרים שיכוך מלא  26 אינטש של חברת  GT מדגם Force 3.0 שלדת אלומיניום, מעצורי דיסק , 30 הילוכים של שימאנו ועוד. מחיר לחברי מועדון רוזן ומינץ 6,999 ₪! מחיר מבצע 7,955₪ מחיר מחירון 9,350 ₪
  • אופני מרוץ של  Merida , הדגם של קבוצת המרוצים של החברה : Ninety-Six Carbon, אופני הרים 26 אינטש עם שלדת קרבון, שיכוך מלא, מעצורי דיסק ואבזור תחרותי במחיר שלא יחזור. מחיר לחברי מועדון רוזן ומינץ 16,999 ₪! מחיר מבצע 19,318₪ מחיר מחירון 34,000₪
  • אופני כביש של חברת Colnagoהאיטלקית, דגם CLX 3.0. אופני כביש עם שלדת קרבון מהירה, קלה וחזקה, הילוכים של שימאנו ועיצוב אווירודינמי שישאיר את שאר הרוכבים הרחק מאחור.  מחיר לחברי מועדון רוזן ומינץ 8,220₪! מחיר מבצע 9,340₪ מחיר מחירון 13,700₪
אופני הרים זנב קשיח של חברת GT דגם AVALANCHE 3. במחיר של פחות מ-2,000 שקלים לחברי המועדון. צילום: יח"צ

אופני הרים זנב קשיח של חברת GT דגם AVALANCHE 3. במחיר של פחות מ-2,000 שקלים לחברי המועדון. צילום: יח"צ

עוד במבצעי סוף השנה – עד 44% הנחה על מגוון אביזרים וביגוד לרוכבים:

  • מעיל רכיבה של Giro. מחיר מבצע 510 ₪, מחיר לחברי מועדון 450 ₪ . מחיר מחירון 600 ₪
  • מכנסי רכיבה ארוכים של Giro. מחיר מבצע 397 ₪, מחיר לחברי מועדון 349 ₪ . מחיר מחירון 479 ₪
  • קסדת הרים של Giro דגם XAR. מחיר מבצע 567 ₪, מחיר לחברי מועדון 499 ₪ . מחיר מחירון 890 ₪
  • פנס LED חזק של חברת Nite Rider , דגם Lumina 850. מחיר מבצע 557 ₪, מחיר לחברי מועדון 490 ₪ . מחיר מחירון 700 ₪

להשיג בסניפים של רשת רוזן ומינץ המבצע עד ל-31 בדצמבר 2013

מבחן אופניים YETI SB95

$
0
0

תודה מיוחדת לאלעד קדוש מ-ג'ויירייד על הסיוע בהכנת הכתבה

 יש דברים שקוראים רק מול מצלמה. ואפילו שכבר סיימתי את כל הרכיבה שהייתי צריך לעשות על ה-SB95 של YETI והייתי בטוח שהנה כבר "הבנתי" את האופניים האלו – הגיע יום הצילומים ומול הבזקי הפלאש ובמעברים חוזרים על אותו המכשול, התחלתי לגלות עד כמה רחוק אפשר לקחת את האופניים האלו. אגב, דבר דומה קורה לי – לפעמים – גם כשאני מצלם מכונית.   העדשה של פז הביאה אותי ל-ZONE והתענגתי על כל שניה.

מבחן אופניים YETI SB95. גרסת 29 אינץ' של שלדת SWITCH מאירה עיניים ומעלה את הדופק. קיט RACE מאפשר קצב רכיבה מהיר מאד בסינגלים מסולעים. המחיר:22,000 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים YETI SB95. גרסת 29 אינץ' של שלדת SWITCH מאירה עיניים ומעלה את הדופק. קיט RACE מאפשר קצב רכיבה מהיר מאד בסינגלים מסולעים. המחיר:22,000 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים YETI SB66

מבחן רכב סקודה יטי

YETI SB95

זה לא דגם חדש במיוחד – קיים בארץ כמעט שנה – אבל הוא מאד מסקרן ובין שוכני הסינגלים סובב הרחש כי הוא גם בין הטובים. כבר בחנו כאן בעבר את אחיו הבכור – SB66  - עליו התענגנו והוא היה המבשר של טכנולוגיית המתלה SWITCH הייחודית רק ל-YETI. בקצרה – ציר הזרוע האחורית אקצנטרי ומשנה את כיוון פעולתו משני שליש מהלך הזרוע ושומר בכך על אורך כמעט קבוע של היחס בין הזרוע לשרשרת. התוצאה היא דיווש יעיל מאד, הפרדת פעולת המתלה מכוחות אלו וכן פעולה מתלה רכה ויעילה מאד עם יתרונות של עקיבה אחר פני הקרקע.

וה-95 הוא דגם גדול-גלגלים של ה-66 האגרסיבי ומוגדרים על ידי YETI עצמם כ"אופני שבילים אגרסיביים". וזו עוד הגדרה ברזולוציות הזויות של סוגי אופני ההרים. השלדה עשויות צינורות אלומיניום שעברו עיצוב בהידרופורמינג (שיטה בה אפשר לשנות צורה עגולה של צינור מבלי ליצור נקודות כשל בחומר על-ידי שימוש בנוזל בלחץ גבוה ותבניות). איכותה הכללית של השלדה הזו נראית למרחוק אם בתפרי הלחמה מושלמים, חלקי אלומיניום מכורסמים יפיפייה, מיסבים ואפילו תושבות ניתוב הכבלים יפים. אפשר לראות תשומת לב לפרטים בחלקי האנודייז הכחולים, חלקם מגינים מפני חיכוך בצירי הגלגלים. ראש היגוי חרוטי מוסיף לקשיחות, תושבות קשיחות לקליפר בלם אחורי ולמעביר ההילוכים הקדמי. השלדה מגיעה כחבילה אחת עם בולם פוקס RP23  וציפוי קשימה על מוט הבוכנה (דגמי השנה הבאה יצויידו עם FOX CTD חדש) שמקנה מהלך אחורי של 127 מ"מ. השלדה הזו נמכרת גם בנפרד ומחירה לצרכן עומד על 9,990 שקלים.

אופני המבחן הגיעו עם קיט RACE בשינויים קטנים. ככלל כל אופציות האיבזור פתוחות לגחמות ולתקציב שלכם. והקיט כלל מזלג FLOAT  FOX 32 עם מהלך 120 מ"מ (דגמי השנה הבאה יהיו 34 ועם ציפוי קשימה) וקיימת אופציה גם למהלך של 140 מ"מ. למזלג קפיץ אוויר, כיוון לשיכוך החזרה, ונעילה. ציר גלגל בקוטר 15 מ"מ מטפל בצמצום הפיתול של בקבוקי מזלג ארוכים לגלגלי 29 אינץ'.

מבחן אופניים YETI SB95. מבנה הזרוע האחורית מוצק מאד וכל חיבוריו מאסיביים - הלחימה בפיתול של 29 אינץ' מגיעה לרף חדש של קשיחות - והתמורה על השביל מאד מורגשת לטובה. צילום: פז בר

מבחן אופניים YETI SB95. מבנה הזרוע האחורית מוצק מאד וכל חיבוריו מאסיביים – הלחימה בפיתול של 29 אינץ' מגיעה לרף חדש של קשיחות – והתמורה על השביל מאד מורגשת לטובה. צילום: פז בר

על ההנעה מופקדת ערכת שימאנו XT מלאה. בחירה מובנת והגיונית לאופניים בשימוש אגרסיבי. מעבירי XT כשהקדמי מותקן על תושבת קבועה. השיפטרים גם הם מסדרת XT כמו גם הקראנק החלול וזרועות ההינע. לסט הזה 30 הילוכים עם יחסי העברה 24-32-42 (שיניים) לפלטות הקדמיות וקסטה של עשרה הילוכים מאחור.

אופני המבחן צוידו במעצורים מופלאים של פורמולה דגם "the one" עם דיסק 180 קדמי ו-160 אחורי. הקיט הרגיל כולל מעצורי פורמולה RX או שימאנו XT באותו המחיר על רוטורים זהים.

נאבות DTSWISS שורכות אליהם חישוקי 19 אינץ' מאותו היצרן. עליהם נעולים צמיגים שמנמנים במידה 2.35 nobby nic של שוואלבה. מוט מושב מתרומם של KS ועליו מושב SMP ארגונומי סוגרים את חבילת האיבזור האופציונאלי עם תוספת של כ-1,400 שקלים. משקל האופניים כפי שנבחנו – כולל ג'יפה בפנימיות ודוושות שימאנו ייצב את המאזניים על 13.7 ק"ג – לא רע!

אופני המבחן עולים – ללא מוט המושב ההידראולי – 22,000 שקלים. לא סכום מבוטל לכל הדעות.

מבחן אופניים YETI SB95. ככל שתהיה אגרסיבי יותר כך YETI יתגמלו אותך יותר. המתלים מעולים, הבלמים נשכניים והשלדה, צייתנית ומחודדת. המשקל העצמי סביר והנוחות של מוט מושב הידראולי מבורך (אופציה) צילום: פז בר

מבחן אופניים YETI SB95. ככל שתהיה אגרסיבי יותר כך YETI יתגמלו אותך יותר. המתלים מעולים, הבלמים נשכניים והשלדה, צייתנית ומחודדת. המשקל העצמי סביר והנוחות של מוט מושב הידראולי מבורך (אופציה) צילום: פז בר

רכיבה

לפי YETI הגדרת המשימה של האופניים האלו הם אמורים להיות מסוגלים לכסות קילומטרים ברכיבת שבילים ארוכה כמו גם ליישר פיתולים בסינגלים טכניים. משרעת יכולת רחבה למדי. וכמו תמיד – גם הפעם – נדרש סט אפ מוקפד למתלים כדי להתאימם למשקל שלי פלוס תיק על הגב. שתי ניסיונות ועם סאג מכוון אפשר לצאת לדרך.

אפילו שרכיבות XC נושקות לגבולות מעטפת השימוש באופניים האלו – זה עדיין לא יעניש אתכם לרכב קילומטרים ארוכים. תנוחת הרכיבה נוחה וטבעית מאד ושילוב יכולת הגיהוץ של הגלגלים הגדולים, צמיגים שמנמנים ומתלים איכותיים יוצרים פלטפורמה מאד נעימה שמתמודדת היטב עם שבילים משובשים ומעבירה מעט מאותם חירפוצים קטנים לישבן הרוכב. עם זווית היגוי של 68.5 מעלות הנטיה ליציבות רק מתגברת עם 29 אינץ ואפשר כמעט להכנס לקרוז קונטרול מנטלי בשבילים ישרים ומשעממים. עם 30 יחסי העברה לבחור מהם אפשר תמיד למצא הילוך שיאפשר לכם לדווש ביעילות. בהילוכים הגבוהים יותר אפשר לשייט במהירות גבוהה למדי ורק ההתנגדות לגלגול של הצמיגים האלו גוזלת אנרגיה יקרה. כמו 29 אינץ' רבים אחרים היציאה מהמקום מעט איטית, אבל מרגע שתגיעו לקצב הייטי האלו יטוסו ויזללו קילומטרים במהירות ונוחות. בהחלט אופניים שהייתי שוקל ליומיים ארוכים בדרום העמוק.

אבל הבונבוניירה האמיתית הייתה בסינגלים של בן שמן. איטיות ההיגוי מטופלת בשילוב של כידון רחב, ומתניים זריזים. האחיזה של השוולאבה מצויינת והיכולת של שילוב המתלים/שלדה הזה לבלוע ולעבור מכשולים לא פחות ממענגת. צריך פשוט לחוות את זה. במבחן של SB66 מאד התרשמתי מאופן הפעולה של המתלה הזה ולטעמי הטכנולוגייה הזו הבשילה ב-29 אינץ' ומביאה את המתלה לרמות חדשות. העקיבה אחרי פני השטח מצויינת, גם תחת בלימה ותחת כוחות דיווש. מהלך המתלה נדיבה וההתנגדות לסגירתו מצויינת. למבנה הזרוע האחורית קשיחות רבה – מהתצורות הקשיחות ביותר שבחנתי – וזה תורם לצמצום הפיתול ולדיוק רב של ההיגוי ובחירת הנתיב. במקומות שבהם עברתי "מעל" עם 29 אחרים, יכולתי על היטי לחמוק או לקפוץ. וככל שרכבתי מהר יותר ותוקפני יותר, כך האופניים עלו ופרחו יותר וזרמו איתי ליצירה של בוקר רכיבה מדהים שלא יישכח בקרוב. תרומה לכך מגיעה גם מהבלמים המצויינים – סוג פעולה שלטעמי צריך להיות אמת מידה בתחום. מהלך מנוף קצר, נשיכה חזקה, ויכולת מינון עוצמה מעולים. הבלמים אמנם חרקו מעט אבל זה מחיר שממש לא איכפת לי לשלם כדי לקבל ביצועים כאלו. כלל האצבע גורס כי 29 אינץ' לא מטפסים טוב – לא לקח בחשבון את 30 ההילוכים האלו ואת היכולת המופלאה של 29 אינץ' להתגלגל מעל לסלעים. נכון, מורד זה תמיד הרבה יותר כיף אבל גם טיפוס ארוך וטכני לא יעניש אתכם יותר מדי.

מבחן אופניים YETI SB95. ככל שתהיה אגרסיבי יותר כך YETI יתגמלו אותך יותר. לבעלי כיס עמוק יותר יש גם גרסת קרבון קלה יותר בכ-2.0 ק"ג. צילום: פז בר

מבחן אופניים YETI SB95. ככל שתהיה אגרסיבי יותר כך YETI יתגמלו אותך יותר. לבעלי כיס עמוק יותר יש גם גרסת קרבון קלה יותר בכ-2.0 ק"ג. צילום: פז בר

מכנסי רכיבה FOX בחנות שטח

פרימיום

אני חייב להודות שבתחילה היה לי קשה לבלוע את תג המחיר הזה. אבל זה היה לפני שרכבתי על האופניים. האיכות הכוללת כמוצר, מצויינת, הרכיבים השונים טובים מאד ומשרעת היכולת וההתאמה האישית רחבים מאד. טכנולוגיית המתלה הזו הזכירה לי עד כמה היא יעילה וגורמת לאופניים להוריד כוח לקרקע וגם להיות נוחים לאורך זמן. האם הייתי מעדיף אותם על ה-66? כנראה שכן בעיקר בזכות היכולת לעשות איתם יותר. וצריך לזכור כי בכ"ז מדובר במותג "פרימיום" בעולם הזה ועל פרימיום משלמים יותר.

מבחן אופניים trek remedy 8 27.5

$
0
0

עכשיו הם כבר יודו בזה. ולא רק TREK, יצרני האופניים הגדולים נרדמו והגיבו באיחור לטרנד הגואה – אפילו צונמי – של גלגלי 27.5 אינץ'. חלקם, הימרו בכבדות על ההמשכיות של ה-29' והשקיעו בפיתוח שלדות ודגמים סביב היתרונות (והבעיות) של הגלגלים האלו. אלו נתפסו עם הטייטס סביב הברכיים, כשמותגי הבוטיק הקטנים והבינוניים הפציצו עם דגמים חדשים וגרסאות חדשות של 27.5 אינץ' אשר נחטפו כמו לחמניות – ועל הדרך דופקות את המסמר האחרון  – אולי – בדגמי ה-26 אינצ'ים אשר ישרדו ככל הנראה רק באופני הפארקים והדאון היל.

מבחן אופניים trek remedy 8. אופני אול מאונטיין מובהקים עם מתלים נהדרים, המון פיצרים מועילים ואיכות כוללת מרשימה. המחיר: 15,700 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek remedy 8. אופני אול מאונטיין מובהקים עם מתלים נהדרים, המון פיצרים מועילים ואיכות כוללת מרשימה. המחיר: 15,700 שקלים. צילום: פז בר

אימרו רמדי

ה-REMEDY של TREK מיועדים לרוכב האגרסיבי והמיומן יותר. זה שכבר בגר ויודע בדיוק מה הוא רוצה – ובמקרה הזה מדובר באופני אול-מאונטיין אשר מסוגלים להתמודד עם סינגלים ומשעולים טכניים אבל גם – כך דאליבא ד-טרק – לכסות את הקילומטרים שצריך בין קטע טכני אחד למשנהו. אופני המבחן הם גרסה "8" של הדגם במשפחת בת תשעה דגמים מהם שלושה עם 29 אינץ' והשאר 27.5 אינץ'. הם ממוקמים בשליש התחתון של שרשרת המזון כשמעליהם יש עוד ארבע גרסאות של "9" עם איבזור אקזוטי למדי ותגי מחיר סטארטוספריים.

מבחן אופניים trek remedy 8. היפוך המחבר הזה משנה את זמנח השלדה ביחס לקרקע. בולם FOX עם תא אוויר כפול ייחודי ל-TREK. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek remedy 8. היפוך המחבר הזה משנה את זמנח השלדה ביחס לקרקע. בולם FOX עם תא אוויר כפול ייחודי ל-TREK. צילום: פז בר

ה-"8" בכל זאת מצויידים יפה מאד ומכילים פיצ'רים מעניינים: שלדת אלומיניום הידרופורם, מחבר MINO לשינוי מהיר של הגיאומטריה, מוט היגוי חרוטי, ניתוב כבלים דרך השלדה, הכנה לכבל למוט מושב הידראולי, מתלה אחורי צף עם ABP לשיפור הבלימה. FOX מספקים את הסחורה שלהם בחזית עם מזלג אבולושן 34 CTD  ו-140 מ"מ מהלך ומאחור FOX נוסף עם CTD ו-DRCV (תא אוויר נוסף הנפתח בעומק המהלך ומספק שיכוך נוסף). גם מאחור המהלך עומד על 140 מ"מ.

העברת הכוח בגרסה הזו מגיעה משימאנו. מעביר קדמי, קסטה, ושיפטרים SLX מעביר אחורי XT עם מצמד. גם המעצורים מגיעים מאותה סדרה – SLX – ואלו נושכים רוטורים בקוטר 180 מ"מ. האיבזור ההיקפי והחישוקים מגיעים מבונטרגר וזה כולל לא רק חלקי אלומיניום אלא גם את המושב והגריפים.

מבחן אופניים trek remedy 8. מעביר אחורי שימאנו XT עם מצמד. מנגן בדייקנות על קסטה עם 10 הילוכים. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek remedy 8. מעביר אחורי שימאנו XT עם מצמד. מנגן בדייקנות על קסטה עם 10 הילוכים. צילום: פז בר

את החבילה סוגרים צמיגי בונטרגר ברוחב 2.35 שמנמנים. מחיר אופני המבחן גרסה "8" כאמור עומד על 15,700 שקלים. המשקל שלנו התאזן על 14.3 ק"ג כולל ג'יפה ודוושות SPD.

הנעה

באופניים שבהם המתלים הם חלק כה חשוב ומהותי מהאופן שבו הם מתנהגים הייתי צריך להשקיע זמן נוסף בכיול עדין של המתלים למשקל ולאופי הרכיבה. לשמחתי באתר של היצרן יש מחשבון פשוט מאד לתוכו אתה מזין את משקלך (כולל כל הציוד שאתה רוכב איתו), בוחר את הגרסה של האופניים והנה כבמטה קסמים אתה מקבל את לחץ האוויר המומלץ ואת מספר הקליקים של שיכוך ההחזרה. זהו כמובן סט-אפ בסיסי ונקודת "0" מצויינת להתחיל ממנה כיול עדין של העסק. אבל זה עובד נהדר.

מבחן אופניים trek remedy 8. הורדת כוח יעילה בטיפוס, עם עקיבה טובה של הקרקע ובובינג מזערי - בולמי FOX עם CTD מועילים כאן. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek remedy 8. הורדת כוח יעילה בטיפוס, עם עקיבה טובה של הקרקע ובובינג מזערי – בולמי FOX עם CTD מועילים כאן. צילום: פז בר

קילומטרים ראשונים מאחרי הכידון הרחב וקשה שלא להתרשם מתחושת האיכות הכללית של האופניים. תחושה אשר ליוותה אותנו גם במבחן הקודם של ה-סופרפליי. וזה מתבטא במוצקות ובשלמות של האופניים כמכלול.

קטע קישור

על השביל בדרך לקטעים הטכניים, הרמדי יהיו "בסדר" הם יעבירו אותך את הקטעים המשעממים כאותו חייל צייתן במסע לילי. לא נהנים מזה אבל חייבים לעשות. תנוחת הרכיבה נוחה לאורך זמן ויש די טווח הזחה כדי להכנס לפוזיציית דיווש יעילה. האפשרות לנעול או לצמצם את פעולת המתלים עוזרת כאן ומתורגמת להחלפת דיווש בקמ"שים ביעילות. אבל לצמיגים השמנים ולאנטומיה האגרסיבית יש מחיר בדמות התנגדות לגלגול וכבדות ראשונית אשר משרים תחושה…נו. של כבדות.

מבחן אופניים trek remedy 8. נוחות רכיבה טובה מאד בזכות מושב, ומתלים רכים. המשקל מורגש כמו גם ההתנגדות של הצמיגים השמנים. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek remedy 8. נוחות רכיבה טובה מאד בזכות מושב, ומתלים רכים. המשקל מורגש כמו גם ההתנגדות של הצמיגים השמנים. צילום: פז בר

מצד שני האופניים יציבים מאד, נוחים מאוד. ואפשר לצוף ולחלום על הסינגל או הדרופ שאליהם אתם נודדים במחשבה וגם פיזית. אפשר להתנחם בזה שעם 27.5 אינץ' השיוט בכל זאת מהיר ונוח יותר מאשר עם 26 אינץ' אפילו שממש לא באיזור של 29 זוללי שבילים.

סלעים וסינגלים

בינינו, כל זה רק "קטע מנהלתי" לקראת שבילים שאת ההנעה אליהם מקבלים מכוח המשיכה לא פחות מכוח הרגליים. ככל שהשביל טכני ומאתגר יותר וככל שהמהירות עולה יותר כך עולים ופורחים הרמדי האלו עד לרמה שנמתח לך חיוך כה רחב על הפנים שנדמה לפולניה שאתה בוגד בה. לשלדה גיאומטריית היגוי שטוחה למדי 68 מעלות (במידה M של אופני הבחינה) וזה אומר שהם יציבים כקטר בגינות סלעים, שורשים וגבנונים. כנסו בהם באגרסיביות והמתלים של FOX יראו לכם מדוע הם הכי טובים בתחום – עם יכולת ספיגה מדהימה – ריסון מצויין ועמידות איתנה בפני פיתול (ציר גלגל 15 מ"מ בחזית ו-12 מ"מ מאחור).

מבחן אופניים trek remedy 8. עפים רחוק ונוחתים ברכות. יכולת הספיגה של המתלים תגרום לך לזנק יותר ויותר גבוה. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek remedy 8. עפים רחוק ונוחתים ברכות. יכולת הספיגה של המתלים תגרום לך לזנק יותר ויותר גבוה. צילום: פז בר

ככל שרכבתי יותר כך הרשתי לעצמי לתקוף חזק יותר ויותר מכשולים שעם אופניים אחרים הייתי נזהר בהם קצת יותר. אהבתי איך שה-APB תפקד בסופרפליי, וכאן עם 140 מ"מ של מהלך יש למערכת יותר מקום להתבטא. APB מפרידה בין כוחות הבלימה לעבודת המתלה, בשטח המשמעות היא שאתה יכול לרכב הרבה יותר מהר לתוך פניות, לבלום בעוצמה על הגדודיות בכניסה לסיבוב והאופניים ישמרו היטב על הקשר עם השביל – מעולה. אותה זווית היגוי שטוחה מחייבת גישה אסרטיבית בפניות ולא לפחד להשכיב אותם לתוך פניה. כנסו לג'ננה ותתוגמלו בהתאם וזה כולל גם גיחות "off piste" שלא ממש תכננתי לעשות אבל היו בריאותיות מאד. הג'ננה הייתה כה עמוקה (וארוכה) שיצאתי לרכב ביום הסופה השני בקור מקפיא ורוח עזה – והתמוגגתי מכל שניה.

מבחן אופניים trek remedy 8. גם בגינות סלעים גדולות יותר מאלו הרמדי תקפו ישר ואפשרו לתקל את המכשול בקלות ובמהירות. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek remedy 8. גם בגינות סלעים גדולות יותר מאלו הרמדי תקפו ישר ואפשרו לתקל את המכשול בקלות ובמהירות. צילום: פז בר

המעביר האחורי עם המצמד מסתדר נהדר עם הטלטולים המטורפים של זרוע המתלה והוא לא החמיץ העברה או החטיא גלגל"ש. גם הקדמי עבד יפה ופספס רק כשברוע לב התעקשתי להעביר פלטה דווקא תחת עומס. גם המעצורים של SLX היו בסדר גמור ועם הדיסקים הגדולים סיפקו עוצמת בלימה חזקה ויכולת מינון טובה. אפשר בנוסף גם לכוון את מרחק המנוף מהגריפ – פיצ'ר מועיל לכל הדעות. כבר צייינתי לטובה את הדור החדש של SLX אם במערכות ההנעה או הבלמים  – וגם בחבילה הזו הם נותנים פתרון טוב ושומרים  – במידת מה – את המחיר שפוי.

מבחן אופניים trek remedy 8. שעות של הנאה - קחו את הזמן וגלו את התכונות של הרמדי - אם אתם רוכבים אגרסבים הם מאד יתגמלו אתכם. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek remedy 8. שעות של הנאה – קחו את הזמן וגלו את התכונות של הרמדי – אם אתם רוכבים אגרסבים הם מאד יתגמלו אתכם. צילום: פז בר

סיכום

קנו מגיני ברכיים וצאו לפרק ת'סינגלים. הרמדי של טרק אמורים לתת משרעת יכולת רחבה למדי – כך לפי הגדרת היצרן – אבל בפועל הם מצויינים בתחום הצר שבין עצי האורן באותם סינגלים שאתם נודדים אליהם בזריחות של שישי ושבת בבוקר. שם, בפיתולים, בין הסלעים, השורשים, הדרופים והברמים הם יתגמלו אתכם עם התנהגות נוסכת בטחון, מתלים נהדרים והעברת כוח ובלימה יעילים. אבל בקטעי הקישור הם עשויים להתגלות כמייגעים בעיקר בשל משקל עצמי, זווית היגוי שטוחה וצמיגים שמנים, היוצרים יחדיו תחושת כבדות. בקיצור ריתמו את כוח המשיכה לטובתכם ואם זה לא עובד התייחסו לקטעי הקישור כדרך טובה לשרוף הרבה קלוריות. מהצד של המוצר הטרק רמדי 8 הם איכותיים מאד וגם אם לא מצויידים באביזרי הקצה של כל ספק הם מהווים חבילה מאוזנת והומוגנית.


רוח דרומית

$
0
0

כתב וצילם: ערן אביבי

עד שקמתי חזרה על הרגליים כבר התקבצה חבורה סביבי. ספק מודאגים ספק משועשים ובהומור צה"לי פלט משהו "עכשיו הסלע במקום הנכון". בדיקה עצמית מהירה של כל האיברים החשובים, לצד קבלת מחמאות על הסלטה המרשימה, ובדיקת שלמות האופניים (המושאלים) גילתה ששום דבר חשוב לא נשבר והמשכתי לדווש כשעל פניי פרצוף של "עסקים כרגיל". רק אחר כך, במקלחת לפני הנסיעה הארוכה חזרה הביתה, גיליתי את כל השפשופים והסימנים הסגולים החדשים ש"הרווחתי" במסע הזה.

IMG_5879

הסלע במקום הנכון

עכשיו אפשר לומר רשמית שהסינגל החדש שמול קיבוץ סמר נפתח. הוא התוספת החדשה, והמלהיבה, של שביל ישראל לאופניים ועתה כשדוושתי השמאלית הזיזה את הסלע האחרון ממקומו, אפשר להכריז "זהו זה! המשימה הושלמה ולצאת לרכוב.

אבל הסיפור מתחיל יומיים מוקדם יותר, כשאני מוזמן להצטרף למפגש השנתי של חבורת "עז הרים" ו-25 מחבריהם הקרובים ביותר. המפגש שהפך כבר למסורת מתקיים מזה כמה שנים בקיבוץ סמר. למה דווקא שם? אף אחד לא בדיוק זוכר אבל הם ממשיכים לבוא בכל מקרה. כנראה זה השילוב של הקרבה לשבילי רכיבה משובחים, הריחוק מהחיים הרגילים שלנו וכן גם הסמיכות לסיני ולנופיה שלא ברור מתי ואם בכלל נוכל לחזור לרכוב שם שוב.

צופים לבקעת תמנע - נוף קדומים עוצר נשימה ומנוחה מההתנשפויות של הדיווש. צילום: ערן אביבי

צופים לבקעת תמנע – נוף קדומים עוצר נשימה ומנוחה מההתנשפויות של הדיווש. צילום: ערן אביבי

אהוד בנאי מנגן לנו את הדרך דרומה בסילברדו, החרטום מכוון לחאן שחרות, הירכתיים עמוסים בחמש זוגות אופניים – כל אחד מאלו מלמד על רוכבו והעדפותיו הדו-גלגליות לא פחות מאורך שמפו. יש 26 אינצ'ים אגרסיביים וארוכי מהלך, יש 29 עם שלדת קרבון המחברת ביניהם ואפילו ניצנים ראשונים של 27.5 כבר פורצים את השבילים – בהחלט חבורה מגוונת. אני הצטיידתי ב-29' של KONA אשר הושאלו לי באמונה וכמו שגיליתי בהמשך הסתירו עם היטב את החלודה שהצטברה לי בברכיים מחוסר רכיבה.

חאן שחרות היא מקום מיוחד מאד מול נוף קדומים אשר בשעות אחרי הצהריים אור השמש מדליק את הרי אדום בגוון אשר הקנה להם את שמם. אבל לנו אין יותר מדי זמן להשתומם מול ההרים וכשמגיע ירון דרי, המדריך של סמרבייק, כולם עולים על האופניים ומדוושים למורד התלול של מעלה שחרות היורד בתלילות ליטבתה. המעלה תלול, דרדתי, ובחלקו מסולע מאד. בדיוק מה שהרוכבים המיומנים מחפשים, אבל מאתגר למדי לאחרים – כדאי לשים לב ולרדת שם בזהירות. השמש כבר נמוכה בשמיים, וגם אם אין לנו קילומטרים רבים לדווש, אחרוני הרוכבים מגיעים לסמר כשכבר מחשיך.

IMG_5703

בסמר יש מיזם אופניים אשר הבשיל רק לאחרונה. מלון רוכבים אשר לא רק מספק חדרים ופינות שטיפה אלא גם הדרכת רכיבה, שירותי הקפצה והכי חשוב, ארוחת ערב דשנה. המרק החם היה בדיוק מה שהיה צריך כשצינת המדבר החלה לחדור לעצמות, ואחריו הגיע על מגש עוף ענקי השרוע על מצע של אורז צהוב וזרם עקבי של בירה אשר חותם יום רכיבה ראשון.

עולם גבוה

היום השני מתחיל עם הקפצה ארוכה אחרי ארוחת בוקר שלא תבייש חוות בוקרים בטקסס. בזמן שאנו טוענים קלוריות ומכינים כריכים להמשך היום, מעמיס הצוות את האופניים על עגלה בדרך לנקודת הזינוק של היום השני. היה לי קצת מוזר לראות אופני טיטאניום וקרבון תלויים על עגלה כזו – שברגיל נושאת אופני השכרה פושטיים. לא משנה. בכל מקרה נסענו במעלה ההר על כביש 12 ופחות או יותר מול צומת הכניסה לבסיס צה"לי גדול, אנו פוגשים ממזרח לכביש שביל מסומן בסימון שבילים. פותחים את היום בן 40 הקילומטרים עם דיווש מהיר לחציית בקעת סיירים, אחריה מגיע טיפוס אנכי של כ-200 מטרים בסדרת גבעות עוקבות אשר מביאות אותנו לשפה של צוקי תמנע. וכל מי שמגיע לקצה התהום נשמתו נעתקת מול נוף שאין שני לו בפראותו וקסמו. אני, כפולני טוב, ניהניתי פחות כשהתעסקתי עם צמיג נקור ותמיד יש מישהו בחבורה הזו ששמח להושיט יד, פנימית, או כף חליצה לחבר במצוקה. אבל זה באמת שטויות, בדרך אנו עוברים ליד סלעי בולבוס קדומים, מאובנים של חיות יום, אמוניטים, ענקיים ובעיקר רכיבה מענגת באיזור שלבד קשה מאד להגיע אליו.

IMG_5858

אנו יורדים לתמנע ושם מתחברים לסינגל המקיף את הפארק. 21 קילומטרים לא קשים לרכיבה המנווטים בין נקודות העיניין שבמקום. שווה לכל רוכב, ואפשר להגיע לשער הפארק לחנות ולצאת לרכוב רק בו בתשתית מושקעת ונוחה. המיזם הזה הוא הבייבי של ירון המטפח אותו, עם עזרה מהרשויות, מזה שנים רבות.

הרפתקאות על דניים בסמרבייק. רואים את הכתובת אינטרנט? כנסו עכשיו! צילום: ערן אביבי

הרפתקאות על דניים בסמרבייק. רואים את הכתובת אינטרנט? כנסו עכשיו! צילום: ערן אביבי

היום נגמר בדיווש מנהלתי חזרה לסמר הקרובה. ולחזרה על נוהל הערב הקודם, הפעם בליווי דרבוקות, גיטרה ושירת שיכורים סביב המדורה.

מעלה קטורה

היום האחרון מוקדש למעלה קטורה. מסלול חדש שנפתח רק לפני כמה חודשים וממשיך את שביל ישראל לאופניים אשר מתחיל באילת. המעלה, הוא חלק מאד חשוב במסלול הזה מכיוון שהוא "מעלה" את הרוכבים מהערבה לעבר קיבוץ נאות סמדר. גובה אנכי של כ-250 מטרים בקצת פחות מ-2.0 קילומטרים – תלול! אבל אנו קבוצה של גיבורים, חלקם מדריכי רכיבה, ומנסים לרכוב את המעלה במורד! כשמגיעים לראשו פוגשים שלטים הפוקדים לרדת מהאופניים ולא לנסות לרכוב את המורד התלול המורכב מפיתולים חדים מאד, על שפת תהום, דרדרת בוגדנית ובאופן כללי שילוב של דברים רבים אשר יכולים לספק תעסוקה ל-669. רבים באמת בוחרים שלא לרכוב, ורק בודדים מנסים את כוחם. בתחתית המורד, קונצנזוס, כולם מסכימים שלרוב הרוכבים המורד יהיה מסוכן ומעתה ועד עולם יש לרדת בו בהליכה. העז אמרה את דברה.

יורדים את מעלה קטורה. חלקו העליון תלול מאד ודרדרתי - צריך לרדת אותו בהליכה. צילום: ערן אביבי

יורדים את מעלה קטורה. חלקו העליון תלול מאד ודרדרתי – צריך לרדת אותו בהליכה. צילום: ערן אביבי

הקטע האחרון, והקצר עד לכביש ואני צולל, ובולס פיסת ערבה בין השיניים. דוושה+סלע=כתם סגול המתפשט על הירך אבל אין באמת נזקים למעט האגו החבוט.

האופוריה, מתערבבת בעצבות בתוך החלל של הסילברדו בדרך הביתה. ואנו חוזרים עמוסים בחוויות, תמרים משובחים של סמר וכמה צלקות כבוד בהן נתהדר בשבועות הקרובים. נופי המדבר מתצמקים במראה ואני כבר מתכנן את הגיחה הבאה דרומה – אחרי שהסימנים הסגולים יעלמו.

ותודה להוריי שהביאוני עד הלום...שברולט סילברדו גיבור, KONA SATORI שנתנו בראש, מלון סמרבייק וירון דרי המדהימים וחבורת עז הרים העליזה שתמיד כיף לפגוש. צילום: ערן אביבי

ותודה להוריי שהביאוני עד הלום…שברולט סילברדו גיבור, KONA SATORI שנתנו בראש, מלון סמרבייק וירון דרי המדהימים וחבורת עז הרים העליזה שתמיד כיף לפגוש. צילום: ערן אביבי

תודות:

לנמרוד כהן ואנשי עז הרים על ההזמנה לטיול.

לדן דורון מסלאלום כפר מל"ל על האופניים.

ל-UMI על השברולט סילברדו.

ירון דרי ו-צוות סמר Bike.

קרבון וחשמל משתלבים באופני ההרים החשמליים של StBicycle

$
0
0

קארמה 38 וקארמה 42 מיועדים למי שרוצה אופניים שנראים ומתפקדים בדיוק כמו אופני הרים, אבל במקום בקבוק מים מסתתרת בהם סוללה דיסקרטית. וכמה הם עולים?

 

אופניים חשמליים להרים. אופני KARMA עם שלדת קרבון, מנוע חשמלי בטבור האחורי וטווח של כ-60 ק"מ. צילום: StBicycle

 

בדרך כלל צריך לבחור – אופני הרים קשוחים ויקרים או אופניים חשמליים. חברת סנט בייסיקל (St Bicycle) האמריקאית משיקה את דגמי ה"קארמה" – אופני הרים קשוחים עם מנוע עזר חשמלי. האופניים נקראים "קארמה 38" ו"קארמה42 " לפי הטווח במיילים (61 ו-68 ק"מ בקירוב) שהם יכולים לנסוע באמצעות הנעה חשמלית.

אופניים חשמליים להרים. לאופני ההרים החשמליים טווח גדול יחסית של מעל 60 ק"מ. הסוללה מחופשת לבקבוק שתיה גדול. המשקל נושקל ל-20 ק"ג. די כבד לאופני הרים, סביר במונחים של אופניים חשמליים. צילום: יצרן

אופני קארמה של סנט בייסיקל בנויים על שלדת T העשויה סיבי פחמן (נכון "קרבון"). בטבורו של הגלגל האחורי שוכן מנוע חשמלי, 36V, ובמקום שבו מצמידים לעיתים בקבוק מים, מותקנת סוללה שנראית קצת כמו בקבוק, כך שההסוואה של האופניים האלה כחשמליים – מצוינת.

טווח הנסיעה המוגדל של ה-42 לעומת ה-38 מושג באמצעות סוללה מעט חזקה יותר ב-42 (11.6 אמפר לעומת 9), וגם באמצעות רכיבים קלים יותר שמביאים לכך שה-42 קלים מה-38 ב-1.0 ק"ג לערך. אופני קארמה 38 שוקלים כ-20 ק"ג וה-42 שוקלים כ-19 ק"ג. משקל לא זניח למרות השימוש בשלדת קרבון קלילה. גם האיבזור ההקיפי: מוט מושב, כידון וסטם עשויים מקרבון. על הבלימה מופקדים מעצורים הידראוליים מבית TEKTRO והעברת הכוח נסמכת על רכיבי שימאנו ALIVIO בסיסיים למדי – אך חסונים. זמן הטעינה עשוי להגיע עד 4 שעות ותמצאו את האופניים החשמליים האלו בשתי מידות: 16 ו-18 אינץ'.

עם תג מחיר בארה"ב של כ-3,500 דולר לקארמה 38 וכ-4,000 דולר לקארמה 42, אופני סיבי הפחמן החשמליים לא ממש מתחרים באופני מדבקה סינים.

מבחן אופניים קנונדייל ראש 29 1

$
0
0

בשבילי קנונדייל היא עדיין מותג בוטיק נחשק – ויש לי חיבה לחבורה הזו שניסתה לעשות את זה אחרת מכולם ובשלב מסויים גם הלך להם לא רע בכלל. עד שתכנית שאפתנית לייצר אופנוע שטח הביאה להתרסקות כלכלית ומכירה של החברה וקניינה הרוחני במכירה פומבית, לפני כשש שנים שוב נמכרה קנונדייל לענקית האופניים "דורל" אשר העתיקה את היצור לטייוואן ו-וויטנאם והרחיבה את קו המוצרים למחוזת עממיים יותר ואקזוטיים ("בוטיקיים" אם יש מילה כזו) פחות.

קנונדייל RUSH ממודל 2014 - אופני שבילים מהירים מתחת ל-8,500 שקלים. צילום: תומר פדר

קנונדייל RUSH ממודל 2014 – אופני שבילים מהירים מתחת ל-8,500 שקלים. צילום: תומר פדר

למבחן אופניים קנונדייל ג'אקיל

לאתר של תומר פדר הצלם

אצלנו משווקת את קנונדייל RECYCLES אשר מאפשרת הזמנת האופניים באינטרנט בהנחה משמעותית למדי (במקרה שלנו 1,700 שקלים) כשאת האיסוף עושה הלקוח מחנות הרשת הקרובה אליו. נחמד.

הציצו בחנות המקוונת של RECYCLES

RUSH

לבחינה לקחנו את ה-RUSH 1 מבציר 2014. מדובר באופני שבילים – "קרוס קאנטרי" – בעלי שיכוך מלא וגלגלי 29 אינץ'. לפי קנונדייל תיכנונם הוא פרי ניסיון רב במירוצים ולדעתם הם יתאימו לרוכבים תחרותיים במקביל לאופניים גם משרעת יכולת רחבה מספיק כדי להתמודד עם דאון היל מזדמן.

לטובת זאת יצרה קנונדייל מתלה אחורי אליו חובר בולם של רוקשוק אשר יחדיו מקנים שלושה שלבים של ספיגה כתלות במהלך. זווית ההיגוי חדה יחסית – 70 מעלות וזו נועדה לשמור על מעט חדווה בסינגלים ולעזור לאופניים להכנס לפניה ולשנות כיוון. המטרה של קנונדייל היא ליצור איזון בין יציבות כיוונית לבין נכונות לשנות כיוון. השלדה עצמה עשויה מאלומיניום 6061, למוט העליון יש שקע מועיל מאד אשר מצמצם את גובה העמידה מעליו ל-74 ס"מ (בשלדת M) והם וויתרו על מיסבי היגוי חרוטיים לטובת שניים בקוטר מאסיבי של 1.5 אינץ'. ניתוב הכבלים חיצוני ואלו מאוגדים באופן מסודר לאורך השלדה.

קנונדייל RUSH ממודל 2014 - מעצור דיסק קדמי מוגדל בקוטר 180 מ"מ תורם רבות לבלימה. שילוב של מזלג/נאבות דקיקות וחישוקי 29 אינטש גורמים לפרונט להתפתל. צילום: תומר פדר

קנונדייל RUSH ממודל 2014 – מעצור דיסק קדמי מוגדל בקוטר 180 מ"מ תורם רבות לבלימה. שילוב של מזלג/נאבות דקיקות וחישוקי 29 אינטש גורמים לפרונט להתפתל. צילום: תומר פדר

האופניים הם שילוב של קנונדייל של פעם עם קנונדייל של דורל דהיום. תכנון וביצוע מצויינים של השלדה והמתלה אליה מוצמדים רכיבים מהשליש התחתון של ההצע. מזלג רוקשוק גולד 30 עם מהלך 100 מ"מ, קפיץ אוויר ונעילה. בולם מאותו ספק עם נעילה ומהלך 100 מ"מ. בהעברת הכוח בולט מעביר אחורי שימאנו XT אשר מושך את תשומת הלב ממעביר קדמי ד'אור עם חבק, שיפטרים ד'אור, קראנק M522 בסיסי וקסטת הילוכים SUNRACE. על הבלימה אחראים מעצורים של שימאנו M446 עם דיסק 180 מ"מ בחזית ו-160 מאחור.

צמיגי טיובלס XC צרים ברוחב 2.0 נעולים על חישוקי אלומיניום כפולי דופן ואלו שרוכים עם 32 שפיצים ארוכים לנאבות פורמולה רזות. יתר האיבזור ההיקפי ממותג "קנונדייל" והוא עשוי בגוון שחור עם טקסטורה מחוספסת נחמדה מאד.

המחיר עומד על 8,300 שקלים והמשקל לפי המאזניים שלנו עומד על 14.2 ק"ג כולל נוזל נגד תקרים ודוושות SPD XT.

לשבילים יצאנו

וכן, כלנית מצאנו והרבה יותר מאחת. כאופני XC עם ד.נ.א. של מירוצים בעצמותיהם (זה מה שקנונדייל טוענת) ציפיתי לפגוש סייח מירוצים קליל מהיר וחד תגובה. ה-RUSH אמנם מהירים, ברגע שאתם מגיעים למהירות, אבל הדרך לשם אורכת יותר זמן ממה שהייתי רוצה במירוץ למשל.

הם לא מרגישים קלים מהסיבה הפשוטה שאינם קלים ביחס לייעודם. הם לא חדי-תגובה בשל יחסי העברה ארוכים וגלגלי 29 אינץ'. אבל מרגע השלמת ההאצה הצלחתי להתייצב על מהירות שיוט גבוהה יחסית ולשמור עליה לאורך זמן כשאני מנצל את עדיפות הגלגול והמומנט של ה-29 יחד עם היכולת של המתלים לספוג דברים בשביל שלא טרחתי לחמוק מהם.

תנוחת הרכיבה טובה מאד, טבעית, ונוחה לאורך זמן. המושב לא רק יפה לעין ולמגע יד, הוא גם היה נוח מאד גם ברכיבות של שלוש שעות ויותר. אהבתי את הנגיעות של החלקים באנודייז ירוק (חבק מוט המושב, ניפלים של הכבלים ועוד) בהחלט מוסיפים "קלאסה" לאופניים האלו אשר בצבע הצהוב שהגיעו יצרו הרבה עניין על השביל.

קנונדייל RUSH ממודל 2014 - זווית היגוי חדה וכידון רחב עוזרים לשנות כיוון. צפו להגדלת רדיוס ופיתול של החזית. צילום: תומר פדר

קנונדייל RUSH ממודל 2014 – זווית היגוי חדה וכידון רחב עוזרים לשנות כיוון. צפו להגדלת רדיוס ופיתול של החזית. צילום: תומר פדר

העברת הכוח הייתה "בסדר" בעיקר בזכות האיכות של המעביר האחורי. השיפטרים פלסטיים בתחושה ומעבירים הילוכים בנקישה לא מאד נוסכת בטחון. המעביר הקדמי מדוייק כל עוד אין עומס על השרשרת והוא לא יגיב טוב להעברות הילוכים מרושלות.

התגלית של הבחינה הזו היו המעצורים. אלו תפקדו לא פחות מנהדר. עוצמת הבלימה איתנה מאד, היכולת למנן אותה מצויינת ועם מעט מאד שטח מת וספוגיות בידיות. אהבתי את ההעזה של קנונדייל לשים דיסק 180 מ"מ בחזית באופניים שאמורים לצמצם במשקל – אבל הערך המוסף של עוצמת בלימה שווה את ההקרבה במקרה הזה.

שבילים טכניים יותר אפשרו ל-RUSH להבליט את טענת היצרן לגבי יכולת התמרון. הכניסה לפניה מהירה אף כי לא חדה, העקיבה בפניה טובה מאד וכמעט שלא מרגישים את הנטיה של 29 אינץ' להרחיב את הרדיוס. מה שכן מורגש הוא גמישות של החזית בשילוב של מזלג דק-רגליים וארוך וגלגל 29 אינץ על נאבה רזה. אותם שבילים טכניים חשפו את היכולת הטובה של המתלים לספוג מהמורות גדולות ואף קפיצות אבל אלו הצטיינו פחות בתחום הביניים, שם הרזולוציה שלהם הייתה פחות טובה.

קנונדייל RUSH ממודל 2014 - המשקל לא זעום, יחסי העברה ארוכים מורגשים בטיפוסים אפילו שהמתלה האחורי עושה עבודת בידוד והפרדת הכוח מצויינת. צילום: תומר פדר

קנונדייל RUSH ממודל 2014 – המשקל לא זעום, יחסי העברה ארוכים מורגשים בטיפוסים אפילו שהמתלה האחורי עושה עבודת בידוד והפרדת הכוח מצויינת. צילום: תומר פדר

צאו לרכב כאן!

להזמין קנונדייל RUSH באינטרנט

אז מה בסוף?

קנונדייל RUSH הם אופני שבילים מהירים מאד – ובראי המחיר, 8,300 שקלים, תקבלו שלדה מצויינת ורכיבים סבירים אשר יהיו מסוגלים להוציא אתכם לרכיבות מדבר ארוכות או לגיחות סינגלים לא מאד אגרסיביים. למי הם מתאימים? לרוכבים שרוצים לרכוב מרחקים ארוכים ולא מוכנים לשלם הרבה כדי לשים את ישבנם על אופני מותג. למי שרוצה לנסות כוחו באחד מאירועי האופניים הרבים שיש אצלנו אולי אפילו ב-EPIC ראשון. יש באופניים הבלחות של איכות בדמות חלקי אנודייז יפים, נדנדת מתלה מכורסמת ורכיבים היקפיים איכותיים. על אלו מאפילים במידת מה רכיבי הנעה וגלגלים בסיסיים אשר יוצרים דיסוננס בתוך החבילה הזו.

הצמיג הנכון

$
0
0

יש באופניים חלקים חשובים רבים – וכל אחד מאלו תורם את חלקו ביצירת החוויה שבסופו של דבר מחזירה אותנו שוב ושוב לשטח ולסינגלים. מכל החלקים האלו, אחד החשובים שבהם – ויש יאמרו החשוב ביותר (אחרי מסת שרירי הרגליים) הם הצמיגים. בחירה מוטעית עשויה במקרה הטוב לגרום לכם לחזור בהליכה הביתה ובמקרה הטוב פחות תזכו לשלל ציורים חדשים על הגבס. זה מה שאתם צריכים לדעת:

צמיגי 26 לאופניים אגרסיביים. צילום: פז בר

צמיגי 26 לאופניים אגרסיביים. צילום: פז בר

עם או בלי פנימית

הבחירה האוטומטית תהיה לצמיגי טיובלס. הם לא בהכרח קלים יותר, אבל מאפשרים לרכוב עם לחץ אוויר נמוך יותר ומשפרים את האחיזה ואת החיבור לשביל (המשקל של גלגל מושלם יהיה רב יותר אצל צמיג עם פנימית ונוזל נוגד תקרים). הטיובלס לא ייצבט (מה שהחבר'ה קוראים לו "סנייק בייט") וכמעט תמיד יהיה בו נוזל נגד תקרים אשר יאפשר לכם להמשיך לרכוב גם עם קוץ או מסמר נעוצים בו. קרע גדול מדי לנוזל? הכניסו פנימית והמשיכו לרכוב. החסרונות הם שצריך חישוקים המיועדים לכך ומוסך אופניים שיודע מה הוא עושה אחרת תאכלו הרבה חצץ ומהר מאד תחזרו לפנימיות. ובשורה התחתונה: תעדיפו טיובלס.

29 אינץ אגרסבי ורחב. צילום: פז בר

29 אינץ אגרסבי ורחב. צילום: פז בר

סוליה

בחירת הסוליה ורוחב הצמיג הם עניין קריטי וחשוב מאד. במקרה הזה אתם חייבים להיות כנים עם עצמכם – לנסות ולחשוב היכן אתם מבלים את רוב הקילומטרים שלכם ולבחור בהתאם. צמיג רחב מדי עלול שלא להתאים לשלדה או שלא יישאר מספיק מקום כדי לפנות בוץ מצטבר. בנוסף לצמיג רחב התנגדות רבה יותר לגלגול והוא ממש יבבאס ברכיבות קרוס קאנטרי ארוכות. מה זה צמיג רחב? נאמר ממידה 2.2 ומעלה (באינצ'ים).

אז איזו סוליה? אם אתם רוכבים על קרקע מהודקת ויציבה (כמו למשל בשבילים של בן שמן בעונה הזו) תפיקו את המירב מסולייה בעלת מבנה קוביות צפוף וקוביות נמוכות. לסוליה כזו התנגדות קטנה יותר לגלגול ותוכלו אף לרדת מעט ברוחב הצמיג כדי לשפר את המהירות בשבילים הפתוחים ו/או המהודקים.

צמיג XC עם קוביות נמוכות וצפופות בעל התנגדות פחותה לגלגול ולרוב שוקל פחות מצמיג AM אגרסיבי. צילום: פז בר

צמיג XC עם קוביות נמוכות וצפופות בעל התנגדות פחותה לגלגול ולרוב שוקל פחות מצמיג AM אגרסיבי. צילום: פז בר

אם אתם מבלים יותר באיזור עם יותר דרדרת, סלעים ואולי גם בוץ, יהיה עליכם להרחיב את מידה הסוליה, לפתוח קוביות רחב יותר ולבחור בצמיג יותר אגרסיבי אשר ינשך יותר את הקרקע והמרווח בין הקוביות יאפשר ניקוי עצמי טוב יותר. צמיג כזה לרוב יהיה בעל הרכב גומי רך יותר כדי לשפר את האחיזה אבל ישלם מחיר באורך החיים שלו. אגב, כלל האצבע אומר: "על קרקע רכה צמיג קשה על קרקע קשה צמיג רך".

ואז יש צמיגי "כלבו", צמיגי ביניים אשר אינם מצטיינים בדבר אבל מסוגלים לתת פתרונות על פני מגוון רחב של סוגי קרקע. לאלו לרוב יש מבנה סוליה צפוף יחסית עם קוביות דופן מוגדלות, והם מתגלגלים בקלות ומשלבים הרכב גומי רך.

צמיג כלבו במידה 27.5 על אופני ק.ט.מ. עושה הכל אבל לא מצטיין בכלום. צילום: פז בר

צמיג כלבו במידה 27.5 על אופני ק.ט.מ. עושה הכל אבל לא מצטיין בכלום. צילום: פז בר

חוסכים במשקל – או לא

הדרך הזולה ביותר לדיאטה היא לא להפסיק לאכול אלא להחליף לצמיגי מירוצים. במקום רכיבי טיטאניום תוכלו לחסוך משקל רב – המחיר הוא עלות גבוהה יותר של הצמיג ודפנות וסוליה דקים מאד ופגיעים. זה מצויין ליום של תחרות אבל לא יחזיקו התחרעות בסינגל מסולע.

הצמיגים המתקפלים לרוב יהיו קלי משקל, יקרים יותר ועשויים מחומרים אקזוטיים כמו קבלאר (כמו שיש באפודים חסיני ירי). הפשוטים יותר יהיו צמיגים שאינם מתקפלים כשאת הצורה אוחזת טבעת תיל שבתוך כתף הצמיג. המקפלים והקלים יותר יתאימו לרוכבי קרוס קאנטרי ומרתון בעוד שרוכבים הנסמכים יותר על כוח משיכה להנעה ומשקל לא מטריד אותם כמו עמידות – יהנו מהחוסן של צמיג תיל.

טיפים וטריקים

יוצאים למירוץ אפיק או לרכיבת XC ארוכה? הרכיבו צמיג צר יחסית – עד 2.1 – והעלו את לחץ האוויר. אם פני השטח מתאימים בחרו בסוליה בעלת מבנה צפוף וקוביות נמוכות. זה ישפר מאד את הגלגול, יהפוך את הדיווש ליעיל יותר ויעזור לכם לשמור מהירות על השביל.

מתכננים מפגש עם החבורה בסינגל טכני? לכו על צמיג רחב והפחיתו את לחץ האוויר כדי למקסם את האחיזה בקרקע ואת יכולת הספיגה של חבטות. לצמיגים רחבים לרוב גם דפנות עבות יותר, זה הופך אותו לעמיד יותר בפני צביטות ותקרים.

מידות רוחב מומלצות: XC בטווח שבין 1.9 ל-2.1, AM, 2.1 עד 2.3, HD 2.3 עד 2.7

זה סופו של כל בלון...צילום: רוני נאק

זה סופו של כל בלון…צילום: רוני נאק

27.5 אינץ' או מה?

אם יש קונצנזוס בעניין הזה הוא שזו מידת הגלגל האופנתית ביותר. חצי מיצרני האופניים טוענים שזו מידה שהמציא החצי השני שלא השכיל לפתח אופני 29' מוצלחים – וטענה הפוכה נטענת כלפי אלו שהמרו את כל הקלפים על 29' והזניחו את המידות הקטנות יותר.

ובקיצור – ומאד בגדול – בחרו באופניים עם גלגלי 29 אינץ' אם אתם רוכבים בעיקר בשבילים פתוחים ו-XC. תשלמו "קנס" בדמות משקל גלגלים גדול יותר וגמישות שאינה תמיד נעימה אבל המהירות בהחלט שמפצה על זה.

27.5 אינץ' ירגישו מאוד מוכרים למי שרכב על 26. יכולת התמרון הטובה נשמרת, כמו גם התאוצה ועם יכולת מעט טובה יותר בגלגול וכיסוי קילומטרים. בסופו של דבר פשרה די טובה בין השניים ועם היצע רחב של שלדות ורכיבי הנעה קל למצא זוג מענג למדי. היתרון מורגש ביותר באופניים עם מתלה של 130 מ"מ ומעלה.

26 אינץ' – חדים ותזזיתיים ביחס ל-29. יתאימו לרוכבים אגרסיביים ולשבילים טכניים. כבר שכחנו שפעם זה כל מה שהיה.

חשוב לזכור שצמיג 26 יהיה קל יותר מ-27.5 שיהיה קל יותר מ-29. בפערים שבין 50 ל-100 גרם בין המידות לצמיג מאותו דגם, באותה מידה ומאותו הרכב חומרים. צמיג נחשב ל"קל" כשהו שוקל כ-450 גרם ול"כבד" בהגיעו ל-600 גרם ומעלה.

לבריאות

ביקור PIVOT Cycles

$
0
0

אם לא הייתי מרים את הראש ואת המבט הייתי יכול להיות בטוח שאני מזיע ומתאמץ על אחד ממעלות הנגב המוכרים. קרקע תחוחה, אבנים רבות, פודרה, מדרגות סלע, ושיפוע כה תלול שמקשה עליך להצמיד את הגלגל הקדמי לקרקע ובאותה מידה להימנע מלסחרר את הגלגל האחורי ולאבד מיידית את מעט המומנטום שצברת. דיוושתי לעבר הפסגה הקרבה, לא  נותן לשיפוע להכריע אותי ואז הרמתי מבט ומולי בעמק שטוח ורחב ידיים התגלתה העיר פניקס דרך נוף של קקטוסים גבוהים ודופק גבוה עוד יותר.

ביקור ב-PIVOT. על MACH6 באריזונה. אופניים רב-תכליתיים ממותג נחשב עם מחיר ויכולת בהתאם. צילום: רוני נאק

ביקור ב-PIVOT. על MACH6 באריזונה. אופניים רב-תכליתיים ממותג נחשב עם מחיר ויכולת בהתאם. צילום: רוני נאק

PIVOT

כריס קוקאליס – הבעלים של פיווט – הוא אייקון בסצינת אופני ההרים האמריקנית, סצינה הסוחפת אחריה את העולם כולו. כילד צעיר בפניקס אריזונה הוא החל לשחק ולהתאים שלדות כבר מגיל 9, אבל את השלדה השלמה שלו הוא יצר אחרי שנים של עבודה בענף. בתחילת שנות ה-90' הקים את מותג TITUS עם קונספט של יצור אופניים בהזמנה אישית ועם זמני אספקה מהירים ללקוחות. להערכת קוקאליס ב-17 השנים שלו בטיטוס הוא המציא כ-5,000 עיצובי שלדות שונים וזיכה את טיטוס לסטאטוס מאד נחשב במדרג מותגי האופניים העולמי. הניסיון שלו בטיטוס נתן לקוקאליס ידע רב לא רק בעבודה עם סגסוגות אקזוטיות אלא גם בסיבי-פחמן (קרבון). כשקוקאליס מכר את חלקו בטיטוס הוא כבר ידע בדיוק לאן הוא הולך עם החברה החדשה שלו – PIVOT – אשר הוקמה פחות משנה, בשנת 2007, אחרי טיטוס.

ביקור ב-PIVOT. שלדת קרבון MACH6 מחכה להתקנת הקיט - מאחור על הקיר השלדה הראשונה של PIVOT. צילום: רוני נאק

ביקור ב-PIVOT. שלדת קרבון MACH6 מחכה להתקנת הקיט – מאחור על הקיר השלדה הראשונה של PIVOT. צילום: רוני נאק

הרעיון הבסיסי היה להמשיך את הפיתוח הפרטני של כל דגם וגרסה אבל לעשות את הייצור הסדרתי באופן כלכלי יותר במזרח – לאמור טיוואן. היצור אמנם סדרתי והיקפו גדול יותר, וכיום גם מספר המעצבים והמהנדסים שעובדים בפיווט ומעורבים בכל פיתוח רב יותר, אבל קוקאליס בוחן, מאשר, ומתקן כל עיצוב אשר לבסוף נושא את החותם המיוחד שלו.

התהליך

אופניים חדשים מתחילים כסדרה של מספרים, איורים ,גיאומטריות ורעיונות במוחם של קוקאליס וצוותו. אלו מתורגמים למספרים ונוסחאות הכל בהתאם לייעוד האופניים. האם אלו אופני דאון היל, אם מיועדים לאנדורו או אול-מאונטיין, האם המטרה היא אופני מירוץ קלי משקל. בהתאמה גם מהלכי המתלה הרצויים וקוטר הגלגלים נקבע בשלבי הרעיונות הראשוניים. כאן נכנס לתמונה אדם נוסף, דייב וויגל, הממציא ובעל הפטנט על מתלה DW-LINK. למי שמכיר מכוניות מדובר במתלה עצמות-עצה כפולות א-סימטרי. ובקצרה, מדובר בשתי נדנדות בעלות אורך שונה אשר תולות ושולטות בתנועת משולש/זרוע האחורית. המבנה המורכב מאפשר לדמות תנועה של זרועה ארוכה הרבה יותר מאורכן האמיתי של תמוכות השרשרת וכן לשלוט באופן מדויק בגיאומטריה של התנועה (סינמטיקה).

יחד דנים השניים במטרה ומגיעים לפתרונות, לפעמים אחרי מחזורים רבים של ניסויים ובניית אבי-טיפוס. אלו אגב מיוצרים היום במדפסת תלת-מימד משוכללת, ובעבר היו מיוצרים בעבודת יד. אבי הטיפוס הכרחיים מאחר שדייב קנאי מאד לעיצובים שלו ולא אחת גילה קוקאליס שתצורת המתלה לא משאירה מקום לתושבת מעביר הילוכים, מרווח לצמיגים ועוד. אחד הפתרונות שעלו הגיע בשיתוף פעולה עם יצרנית הרכיבים שימאנו אשר יחד עם קוקאליס פתחה תושבת קראנק חדשה אשר נושאת את המעביר הקדמי – ובכך לפנות מקום לנדנדות המתלה של וויגל.

בהמשך מיוצר אב-טיפוס בסדנה בה ביקרתי בעיירה טמפי שבאריזונה. רעיונות וציורים הופכים לשרטוטים ומספרים הנכנסים למכונת עיבוד שבבי עליה מפקד ביד רמה ביל קיבלר – גם הוא דמות מוכרת ובעל עבר עשיר בקבוצת אינדי-קאר, בתעשיית התעופה וגם באופניים. ראיתי במו עיניי את ביל עובדה בסדנה ואת התוצרים של העבודה שלו – מאד מרשים.

אב טיפוס אחד מעולם לא מספיק, הראשון הוא גולמי למדי ורק אחרי חמש ואפילו שש אבי טיפוס מגיעים לתוצאה ולאופניים שאליהם התכוונו בהתחלה. עתה מגיע שלב הגימור, יצירת הפרופילים היפים של הצינורות, ניתוב הכבלים, ועיצוב המדבקות ובחירת הצבעים.

העבודה עד לנקודה הזו נעשתה באלומיניום, ופיווט עושה מאמץ עילאי לגרום לאלומיניום להיראות כמה שיותר דומה לחומר ממנו מיוצרים האופניים הסדרתיים – סיבי-פחמן. וזה חשוב מכיוון שעלות תבנית אחת מגיע ל-100 אלף דולרים ויותר. גם כאן פיווט עושה את הדברים אחרת. קוקאליס לא מסתפק בשליחת קובץ נתונים למפעל הקרבון בטיוואן, אלא שולח נציג משלו (ופעמים רבות הוא עצמו) כדי להיות על רצפת היצור של המפעל. והמפעל שלבסוף הביא את התוצאות הטובות ביותר, הוא מפעל קטן יחסית המייצר את השלדות המעולות של CERVELO ו-ENVE. גם תהליך היצור של השלדה מיוחד ופותח משנים של ניסיון בקרבון באופניים כמו גם בתעשיית התעופה ממנה יש פעילות רבה באריזונה. אלו הסודות השמורים ביותר של פיווט: מאיזה ספק לקנות את סיבי הפחמן (מיצובישי במקרה זה), מה היחס בין כמות השרף לסיבי הפחמן, עובי הסיבים, סידור וכיוון השכבות השונות וכן תהליך ה"אפיה" שנעשה הפוך. והכוונה היא שהתבנית היא חיצונית, סיבי הפחמן מוחדרים פנימה ונלחצים החוצה לא על ידי שקיות – כמקובל – אלא עם אינסרטים קשיחים. התהליך הזה נעשה בדלתיים סגורות והוא מאפשר לפיווט לשלוט על דחיסות החומר, לקבל גימור הרבה יותר אחיד, להיפטר מאיגום של שרף ובסופו של דבר לקבל שלדת קרבון שהיא קלה מאד, קשיחה מאד ועמידה לקראת ההתעללות שמצפה לה בשטח.

ביקור ב-PIVOT. רוכב המפעל נותן בראש באחת הפינות של השביל הסמוך למפעל. ההתקדמות בפיתוח תלויה ישירות בפידבק של הצוות ושל הספורטאים. צילום: Colt Maule

ביקור ב-PIVOT. רוכב המפעל נותן בראש באחת הפינות של השביל הסמוך למפעל. ההתקדמות בפיתוח תלויה ישירות בפידבק של הצוות ושל הספורטאים. צילום: Colt Maule

השלדות חוזרות לאריזונה, אחרי בקרת איכות במפעל הן עוברות ביקורת נוספת של 31 נקודות שונות בשלדה ואם הכל תקין רק אז מתחיל תהליך ההרכבה הראשונה אשר נעשה על-ידי צוות קטן-אך-ססגוני של רוכבי אופניים. אלו מתקינים את כל האביזרים לפי המפרט של הדגם ואורזים הכל למשלוח לחנויות וללקוחות.

קקטוסים ומדרגות

לזה ממש לא ציפיתי. אחרי הטיפוס הקשה והארוך, על אופניים עם מהלך של 155 מ"מ – רדפתי אחרי מלווי במורד אחד הסינגלים הנחשבים יותר באיזור. הראש עוד מנסה להתמודד עם חווית הטיפוס והאופן שבו האופניים האלו נאחזו בסלעים וצלחו את הדרדרת כל הדרך למעלה. והנה גינת סלעים רודפת גינת סלעים, ואני תוקף את אבני הגרניט מרים גלגל היכן שאפשר, נכנס ברבק וסומך על מזלג פוקס 34 מ"מ שיספוג את הפיספוסים שלי. ואז השביל הופך תלול מאוד, וגינת סלעים משתנה למפל גבוה, ואחריו דרופ, ואני חופר עמוק כדי להתמודד עם השביל הלא מוכר ומרגיש – בפעם הראשונה מזה הרבה זמן – שהאופניים האלו מאתגרים אותי ומדרבנים אותי לנסות מכשולים שברגיל לא הייתי מהסס לרדת אותם ברגל. רבאק. הם עזרו לי להפוך לרוכב טוב יותר כבר ברכיבה הראשונה!

 

ביקור ב-PIVOT. תקריב של רמה. ממרחק כזה אפשר לראות את ההקפדה על הפרטים. כיסויי האלומיניום באנודייז כחול סוגרים על מיסבים אובר-סייז המשמרים את הקשיחות הכללית של שלדת הקרבון. צילום: רוני נאק

ביקור ב-PIVOT. תקריב של רמה. ממרחק כזה אפשר לראות את ההקפדה על הפרטים. כיסויי האלומיניום באנודייז כחול סוגרים על מיסבים אובר-סייז המשמרים את הקשיחות הכללית של שלדת הקרבון. צילום: רוני נאק

תמונת מצב

כשפיווט החלה לייצר ב-2007 לא היו לה שלדות קרבון. קוקאליס לא חשב, אז, שהחומר הגיע לבשלות ולתכונות הקשיחות והעמידות שרצה. היום יש לפיווט שש דגמי קרבון בהם גם אופני זנב קשיח ולאחרונה גם אופני סייקלוקרוס. הם נותנים שלוש שנות אחריות לשלדה (שנה אחת לגימור) ולפי פיווט שיעור כשלי היצור עומד על 2.5% בלבד. נפחי היצור קטנים יחסית, ואני לא ממש מצליח להפיק מהם מספר מוחלט, אבל מה שבאמת חשוב הוא שהאופניים האלו עושים את דרכם ממש עכשיו במשלוח לישראל.

מבחן הישבן

רכבתי על המאך 6 החדשים. אופני אנדורו ארוכי מהלך 155 מ"מ, עם שלדת קרבון, גלגלי 27.5 וקיט שימאנו  2X10 XT. מאד התרשמתי מהחבילה הכללית, מאיכות הפעולה של המתלה, אשר לגמרי עומד בהבטחות שלא להפריע לדיווש בטיפוס (למעשה הוא היה כל-כך יעיל שלא הייתי צריך להתעסק עם בורר המצבים של בולם FOX מאחור ויכולתי להשאירו רך ואקטיבי לגיהוץ מירבי) ולתת לך במורד ספיגה ובטחון. זווית ההיגוי שטוחה מאד – 66 מעלות. וציפיתי לקבל היגוי עצל למדי, אבל הפרונט הגיע בדיוק לאן שהייתי צריך, היה מדויק גם בפניות ארוכות ומהירות ומאד נסך בטחון בסינגל המאתגר עליו רכבתי. לאופניים משרעת יכולת רחבה מאד, והם יכולים להיות כלי שבילים נוח ויעיל מאד אבל גם להפציץ בסינגלים טכניים מאד – כמעט מיני דאון היל. וכשהיכולת הזו ארוזה עם איכות כוללת גבוהה אפשר רק להתרשם. מוצר פרימיום לכל דבר הנושא תג מחיר בהתאם. האופניים עליהם רכבתי עולים אצלו – אצל מצמן את מירוץ המפיצים ("ציר מרכזי" הם היבואן) – 27,000 שקלים עם קיט דומה. כאן תוכלו לבחור בעצמכם את הרכיבים, להחליט היכן לחסוך או ללכת על כל הקופה רק עם רכיבי קצה. מה חשבתם? 400 שקלים בתחנה הישנה?

ביקור ב-PIVOT. קשה להעריך את היכולת של האופניים האלו אלא רק על השבילים שעליהם פותחו - וממרום מכנסי הרכיבה השורפים שלי - מאד התרשמתי מהתוצאה. צילום: Colt Maule

ביקור ב-PIVOT. קשה להעריך את היכולת של האופניים האלו אלא רק על השבילים שעליהם פותחו – וממרום מכנסי הרכיבה השורפים שלי – מאד התרשמתי מהתוצאה. צילום: Colt Maule

מבחן אופניים Rocky Mountain Thunderbolt 750

$
0
0

רוקי מאונטיין, למי שמכיר, היא מותג קנדי המתגאה במורשת של בריטיש קולומביה שעל חוף האוקיאנוס השקט במערב קנדה. איזור הנחשב כערש התרבות של אופני ההרים ומתחרה בקליפורניה בעניין הזה. בכל מקרה הפילוסופיה של רוקי אומרת "קודם כל השלדה" ויש בזה סוג של הגיון כי כל יתר הרכיבים מגיעים מספקים חיצוניים. ואת השלדה רוקי מנסה להתאים לכל סוג רכיבה על ידי חקירה אובססבית של גיאומטריות שונות, מנגנוני מתלה וחומרים כדי להגיע לתוצאה שתשביע את רצונם.

מבחן אופניים rocky mountain thunderbolt 750. אופני שבילים אגרסיביים או אופני אנדורו מרוככים? כך או אחרת היכולת כבר בפנים והשאר תלוי ברגליים ובריאות שלכם. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים rocky mountain thunderbolt 750. אופני שבילים אגרסיביים או אופני אנדורו מרוככים? כך או אחרת היכולת כבר בפנים והשאר תלוי ברגליים ובריאות שלכם. צילום: תומר פדר

למבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN 653

איך מאזדה 3 החדשה כמובילת אופניים?

חזיז ורעם

ת'נדרבולט הם דגם חדש ונכנסים ברווח שבין אופני XC גדולי גלגלים, 29 אינץ' לרוב, קצרי מהלך, ועם תיאבון בריא לקילומטרים לבין אופני TRAIL אגרסיביים, ארוכי מהלך מתלים ועם העדפה לסינגלים טכניים. וכאן רוקי מנצלים את התכונות של גלגלי 27.5 אינץ' יחד עם תמוכות שרשרת קצרות, המקרבות את הגלגל האחורי פנימה ויוצרות חלוקת משקל אחורית יותר, עם זווית היגוי שטוחה יחסית של 68.5 מעלות. המטרה הייתה למצא איזון בין זריזות ותמרון לבין יציבות כיוונית – בדיוק מה שצריך בין השורשים והסלעים שבסינגל.

לשלדה פיצ'רים רבים, אציין רק את החשובים שבהם: עיצוב צינורות האלומיניום נעשה בתהליך הידרופורמינג, מתלה SMOOTHLINK מפריד בין פעולת המתלה לכוחות הדיווש כדי לייעל את ההתמודדות בטיפוסים, נדנדות המתלה זנחו את המיסבים לטובת תותבים די לחסוך משקל (120 גרם לאופניים) ורוקי חושבים שזה גם מצמצם את הפיתול. עוד תמצאו ניתוב כבלים דרך השלדה, "הכנה" לניתוב כבל למוט מושב הידראולי, ומיסבי היגוי חרוטיים.

מבחן אופניים rocky mountain thunderbolt 750. למתלה האחורי אין מסבים את מקומם החליפה רוקי מאונטיין בתותבים. הטענה היא חסכון במשקל ועמידות טובה יותר בפיתול. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים rocky mountain thunderbolt 750. למתלה האחורי אין מסבים את מקומם החליפה רוקי מאונטיין בתותבים. הטענה היא חסכון במשקל ועמידות טובה יותר בפיתול. צילום: תומר פדר

גרסת המבחן הם ה-750 שזה מדרגה אחת מתחת לטופ שמקבל את הסימול 770. כל המשפחה הזו עשויה מאלומיניום – רוקי טוענים כי הם רצו שלדה שתהיה אמינה ועמידה במיוחד – ולכן לא תמצאו כאן גרסאות קרבון אקזוטיות. ה-750 מאובזרים עם מערכת הנעה שימאנו SLX עם 30 הילוכים כשרק המעביר האחורי הוא XT שאדואו "רגיל" ללא מצמד. גם המעצורים הם SLX עם רוטורים של 180 מ"מ בחזית ו-160 מ"מ מאחור. ואלו מוברגים לנאבות SLX עם צירי גלגל עבים בקוטר 15 מ"מ בחזית ו-12 מ"מ מאחור (התרומה של אלו למלחמה בכוחות הפיתול חשובה מאד). הקראנק ואביזרים היקפיים אחרים הם מ-RACEFACE ובהחלט מיישרים קו עם האיכות הכללית המצויינת של האופניים. ה מתלים מ-FOX עם מזלג בקוטר 32 ומהלך 120 מ"מ בחזית – שיסתום CTD וקפיץ אוויר. אותו סידור תמצאו בבולם האחורי שגם מציע 120 מ"מ של מהלך ושיכוך החזרה. את החבילה סוגרים חישוקי אלומיניום ועליהם צמיגי XC של קונטיננטל ברוחב 2.2.

המחיר עומד על 16,000 שקלים המשקל 13.7 ק"ג כולל נוזל נגד תקרים ודוושות SPD.

אחרי הברק

הת'נדרבולט הגיעו אליי טריים מהקופסה כשאת המדבקות האחרונות הסרתי מהם בחניון של לה-מדווש בבארי. שם, באור אחרי צהריים בהק הצבע הכחול/מאט בצורה מאד בולטת והאופניים נראו לי נורא יפים. בכלל, האיכות הכוללת של האופניים טובה מאוד אפילו שהיצור כבר מזמן לא בארה"ב אלא טאיוון. קילומטרים ראשונים ואני משקיע את עיקר המרץ בלהריץ את המערכות ולראות שהכל עובד טוב ופתאום, כרעם ביום בהיר, אני שם לב שאני רוכב מהר יותר מהרגיל ויותר מזה נהנה באופן לא רגיל. זה היה אחד מאותם חיבורים מידיים שקוראים "פעם ב" – כמו שהיה לי לג'אקיל שקניתי ב-2005 – וככל שנקפו הקילומטרים והבלימה התחזקה, העברות ההילוכים זרמו טוב יותר והמתלים השתחררו – כך עלה הקצב והחיוך על פניי התרחב.

בבארי, ושבילים דומים לו, יש הרבה מה לעשות עם אופניים כאלו. הדיווש יעיל מאד והורדת הכוח לקרקע מצויינת גם בטיפוס, בדיוק כפי שהבטיח הברושור. בקטעים הזורמים אפשר לתקוף באגרסיביות רבה וקל מאד להרגיש את האפקט של תמוכות השרשת הקצרות פשוט תנו פקודות היגוי דרך המתניים.

התעסקי די הרבה עם המתלים עד שהגעתי לסט-אפ מאוזן ושהתאים לי ולשביל אותו יותר. אבל אחרי שהעסק כבר מכוון אפשר להסתער על הסינגל בבטחון שהאופניים יזללו הכל ושבמקרה הגרוע ביותר אפשר לדלג מעל מכשול או חריץ מים מפתיע די בקלות.

חששתי מעט מזווית ההיגוי השטוחה, פחדתי שזו תפגע בזריזות וביכולת התמרון. אבל זו מתאזנת יחד עם גלגלי ה-27.5 ותמוכות השרשרת הקצרות ותוך זמן קצר אתה מגיע לאן שאתה מביט באופן טבעי וסימביוט לגמרי. גם חשש מאחיזה לא מבריקה של צמיגי XC נמוכי קוביות, הופרך ובתנאים שהיו באותו אחרי-צהריים של ינואר בבארי האחיזה והשליטה בסף האחיזה היו מצויינים.

הארה אחת הגיעה דווקא לקראת שקיעת השמש. בלי אור הייתי חייב לקצר ולחזור על כביש אספלט צר, ושבור בחזרה לחנייה. אחרי עבודת המתלים הנהדרת בחריצי המים של הסינגל – הדבר האחרון שרציתי זה לבזבז אנרגיה במתלים. העברתי את בוררי ה-CTD למצב טיפוס – המתלים ננעלו ויכולתי לדווש בקצב מהיר למדי במעלה הארוך-אך-מתון מנחל הבשור בחזרה לקרייזלר גרנדוויאג'ר שלקח אותי הביתה.

מבחן אופניים rocky mountain thunderbolt 750. גיאומטריה אגרסיבית ומתלים מצויינים מאפשרים לטוס בקצב מאד מהיר גם בסינגלים של בן שמן. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים rocky mountain thunderbolt 750. גיאומטריה אגרסיבית ומתלים מצויינים מאפשרים לטוס בקצב מאד מהיר גם בסינגלים של בן שמן. צילום: תומר פדר

רוקי אומרים שת'נדרבולט נועדו להשתובב, אז יצאתי בגיחה השניה להסתובב בבן שמן. וכאן גיליתי שהמתלים בסט אפ של בארי יותר מדי רכים והיה עליי לטפס בלחץ האוויר. המושב ירד מעט ויצאתי לדלג בין הסלעים. ככל שתהיו אגרסיביים יותר כך תתוגמלו יותר. הם מגהצים גינות סלעים, משכיבים לתוך פניות, גם ללא ברמים ושומרים קו בבטחון מלא. הבלמים שהלכו והתחזקו והפכו מדוייקים יותר, נותנים לך לבלום כמו פסיכי עמוק לתוך פניות כשהבולמים שומרים על הקשר עם הקרקע והשלדה יציבה כמו קטר. חייבים לרכוב כדי להבין – מאד מלהיב. קל מאד להניף גלגל מעל סלע מזדמן וקל עוד יותר לקפוץ באוויר ולרחף בכל הזדמנות. פחות אהבתי את הקרנק שנגע בסלעים ואם הייתי מבלה כאן יותא הייתי מוותר על גלגל השיניים הגדול. וגם העקיבה של הגלגל האחורי על באמפים-של-בלימה לתוך סיבוב לא תמיד מושלמת.

מבחן אופניים rocky mountain thunderbolt 750. ככל שתרכבו מהר יותר כך הת'נדרבולט יתגמלו אתכם יותר. ההיגוי מדוייק והעקיבה - עקבית. בלימה על במאפים לא הכי מושלמת. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים rocky mountain thunderbolt 750. ככל שתרכבו מהר יותר כך הת'נדרבולט יתגמלו אתכם יותר. ההיגוי מדוייק והעקיבה – עקבית. בלימה על במאפים לא הכי מושלמת. צילום: תומר פדר

המלצה לטיול אופניים: סינגל יער ביריה ל"מנהלים"

בא הרעם

לטעמי הקונספט הזה קולע במדוייק לתכונות של גלגלי ה-27.5 אינץ. הת'נדרבולט מנצלים את היתרון הקטן שיש על 26 בגילגול ושיוט ואת היתרון הגדול שיש על 29 בתמרון וזריזות ועם שלדה נכונה לקונספט הם יצרו חבילה שכיף לרכוב איתה מרחקים אבל כיף לא פחות לפרוק כל עול בסינגלים טכניים. אהבתי את הצבע, את איכות הגימור ואת האיכות הכוללת של המוצר. פחות אהבתי את הוויתור על המצמד במעביר האחורי – אחרי שכבר גיליתי כמה הוא תורם כשישנו. במחיר הזה (16K להזכיר) הייתי מצפה לקבל כבר את מוט המושב ההידראולי או לפחות מערכת הנעה 2X10 ורכיבי קצה מושקעים יותר. ובכל זאת, החיוך שמרוח לי כבר כמה ימים על הפנים מסרב להעלם.

מבחן אופניים KTM e-RACE 29

$
0
0

אני כנראה שלא אחדש לכם הרבה אם אומר שאופניים חשמליים צצים בערינו כפטריות ברגליים של טירון גולני (מבלי לפגוע בטירוני הצנחנים כן?). רבים מגדירים אותם כמכת מדינה אחרים פשוט קוראים להם כלי תחבורה אבל הקונצנזוס הוא שאין בנושא הזה סדר ויש מי שמרוויח מזה והרבה.

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. הסוללה במשולש השלדה - לא הכי אלגנטי אבל "שקוף" בעת הרכיבה. השלדה יוצרה מתחילתה כדי לשמש אופניים חשמליים - ומחוזקת היכן שחשוב. צילום: רוני נאק

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. הסוללה במשולש השלדה – לא הכי אלגנטי אבל "שקוף" בעת הרכיבה. השלדה יוצרה מתחילתה כדי לשמש אופניים חשמליים – ומחוזקת היכן שחשוב. צילום: רוני נאק

• חייב לצלם עצמך מהאוויר?

• אז איזה ג'יפון הכי שווה?

עכשיו חודרים האופניים החשמליים גם לשטח, או נכון יותר לשבילים, עם הסנונית הראשונה של אופני הרים חשמליים אשר תוכננו מראש ככאלו – ק.ט.מ e-RACE עם גלגלי 29 אינץ' וזנב קשיח. מדובר בסדרה בת שני דגמים: e-RACE קשות זנב ועם גלגלי 29 או 27.5 ו-e-LYCAN עם שיכוך מלא ו-27.5 אינץ' שיגיעו בהמשך.

e-RACE

מדובר באופניים בעלי שלדת אלומיניום וזנב קשיח. השלדה עובתה וחוזקה באיזורים נושאי העומס כדי להתמודד עם המשקל הנוסף של המערכת החשמלית. האופניים עומדים כמובן בתקן, למנוע הספק של 250 וואט, מהירות התיגבור המירבית היא 25 קמ"ש, אין מצערת ואין אפילו גישה להאקרים לבקר המנוע. לסוללה נפח של 8.8 אמפר/שעה והיא מזינה מנוע 47V מפאנאסוניק שעל הנאבה האחורית. העברת הכוח היא משימאנו: XT מאחור, ד'אור לפנים עם 30 הילוכים. המעצורים הם סדרה מיוחדת של טקטרו המתאימים לאופניים חשמליים (מנתקים כוח מנוע ברגע הבלימה) ואלו נושכים דיסקים בקוטר מכובד של 180 מ"מ.

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. העברת הכוח היא 30 הילוכים של שימאנו עם XT מאחור. מנוע פאנסוניק 47V שוכן כתום בנאבה האחורית. צילום: רוני נאק

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. העברת הכוח היא 30 הילוכים של שימאנו עם XT מאחור. מנוע פאנסוניק 47V שוכן כתום בנאבה האחורית. צילום: רוני נאק

מזלג מחוזק של סאן-טור מסדרת ריידאון אוחז בגלגל באמצעות ציר 15 מ"מ ואלו מצידם – הגלגלים – הם על הצד האיתן עם נאבות מעובות, חישוקים מחוזקים וצמיגי שוואלבה – רייסינג ראלף מצויינים. האיבזור ההיקפי מגיע מריטצ'י ו-KTM והגימור נאה בשחור מאט ומדבקות כתומות/לבנות ברוח המותג האוסטרי.

המחיר עומד על 15,900 שקלים והמשקל הרשמי 22.5 ק"ג. ק.ט.מ טוענת לטווח של 100 קילומטרים של תגבור בתנאים אופטימאליים.

לרכיבה

רכיבת המבחן התקיימה ביום חורפי וגשום במיוחד ביער יתיר והר עמשא. הרעיון היה לאתגר את האופנים ואת מערכת ההנעה שלהם במעלה הארוך והמייגע מהישוב מיתר לבית היערן – הפרש גובה של כ-250 מטרים על פני טיפוס ארוך ומייגע של 11 קילומטרים.

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. מחשב הדרך מאפשר לבחור בין ארבעה מצבי תיגבור ושלושה מצבי טעינה, הוא גם יודע לחשב כמה קילומטרים נותרו לך, את מהירות הדיווש הממוצעת ועוד - עמיד במים וקל תפעול עם כפפות. צילום: רוני נאק

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. מחשב הדרך מאפשר לבחור בין ארבעה מצבי תיגבור ושלושה מצבי טעינה, הוא גם יודע לחשב כמה קילומטרים נותרו לך, את מהירות הדיווש הממוצעת ועוד – עמיד במים וקל תפעול עם כפפות. צילום: רוני נאק

דיווש ראשון – ללא התגבור והאופניים מרגישים כאופני הרים רגילים לכל דבר. המשקל העצמי מורגש למדי, כך גם מרכז כובד גבוה הנגרם ממיקום הסוללה בתוך חלל המשולש הקדמי של השלדה. זווית ההיגוי חדה – 71 מעלות – כך שלמרות המסה, אין תחושת כבדות או עצלות של ההיגוי. לבלמים עוצמת בלימה מצויינת וכך גם יכולת המינון והשמירה על סף הנעילה.

יחידת הבקרה של הנעה מכילה מחשב דרך שימושי ועתיר פונקציות עם חיווי למספר הקילומטרים שנותרו לתיגבור, מהירות ממוצעת וכמובן רמת תיגבור ורמת טעינה. תוכלו לבחור בין 4 מצבי תגבור ו-3 מצבי טעינה שבהם המנוע משמש כמחולל לטעינה חוזרת של הסוללה.

לחיצה אחת מהירה ואתם מתחילים לעוף על השביל. ולא סתם, אתם על 25 קמ"ש בעליה שרוכב עלית בן 17 היה יורק בה את הטחול שלו. התיגבור כאן פשוט משנה את ככלי המשחק ומשטח כמעט כל עליה ברמה כזו שאתם לא תזיעו בה כלל.

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. מעצורים הידראוליים של טקטרו מותאמים לאופניים חשמליים ומנתקים את ההנעה ברגע הבלימה. עם דיסקים בקוטר 180 מ"מ ונשיכה איתנה אין להם בעיה להתמודד עם 22.5 ק"מ של אופניים ועוד כ-80 של הרוכב. צילום: רוני נאק

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. מעצורים הידראוליים של טקטרו מותאמים לאופניים חשמליים ומנתקים את ההנעה ברגע הבלימה. עם דיסקים בקוטר 180 מ"מ ונשיכה איתנה אין להם בעיה להתמודד עם 22.5 ק"מ של אופניים ועוד כ-80 של הרוכב. צילום: רוני נאק

זה לא אומר שלא יהיה עליכם לעבוד קצת בכל זאת. כדי לקבל כוח מהמנוע אתם חייבים לדווש ולהפעיל מומנט על החיישן שנמצא בציר של הדוושות – רמת התיגבור היא ביחס ישר לכוח שאתם משקיעים. צריך לנצל את חיווי התיגבור של המנוע כדי להבין כמה כוח לתת בדוושות ואז אתם טסים בעליה כמו אריות. גם לזה מצאנו את המגבלות – ואלו הגיעו על השביל התלול המטפס להר חירן – שם השילוב של שיפוע תלול מאד, דרדרת וקרקע בוצית מנעו מאיתנו את האחיזה הנדרשת כדי לטפס ישירות למעלה. הצלחנו לבסוף להעפיל לראש ההר בעזרת שביל תלול מעט פחות שהציע קצת יותר אחיזה – הילוך ראשון ברגליים, HIGH בחשמל והיידה למעלה.

כאופניים, נטו, לא שונים ה-e-RACE מכל זנב קשיח 29 אינץ. הם יעדיפו שבילים ויענישו אתכם בטרשים. בכל קרקע שאינה מפולסת תעדיפו לעמוד ועל הסינגלים הטכניים יותר הייתי מוותר אם כי אני בטוח שיהיו אחרים שלא.

הדרך למטה

קצב הטיפוס האכזרי סחט את הסוללה עד תום. רכבנו בשיא המהירות ובשיא התגבור כל העת. פרסה מהירה ליד בית היערן ואנו חוזרים במורד, מביט בדאגה בקוביות הנעלמות ממד הטעינה של הסוללה. הפעם, יכולנו להיעזר במורד כדי להפיח מעט רוח חיים ולנסות להאריך את הטווח כדי להגיע עד לרכב. מסלול הרכיבה כולו הגיע לכ-30 קילומטרים, וכולם היו בקצב המירבי שהמערכת מסוגלת לספק.

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. תטפסו את המעלות ב-25 קמ"ש ומבלי להזיע כמעט - רמת התגבור היא תלוית מומנט ויהיה עליכם בכ"ז להשקיע מעט כוח. מזלג קדמי מצויין ותנוחת רכיבה ממורכזת ונכונה. צילום: רוני נאק

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. תטפסו את המעלות ב-25 קמ"ש ומבלי להזיע כמעט – רמת התגבור היא תלוית מומנט ויהיה עליכם בכ"ז להשקיע מעט כוח. מזלג קדמי מצויין ותנוחת רכיבה ממורכזת ונכונה. צילום: רוני נאק

אחת מנקודות השיא של היום הגיעה כשצלחנו את נחל אשתמוע. לרוב מדובר בערוץ יבש ועצוב, הפעם, זרם בעוצמה, זרם של מי שטפון חומים וכועסים. עצירה קצרה לצילום רטוב והופ…האופניים נופלים ושוכבים בתוך הזרם – מנוע, סוללה והכל. אשקר אם אומר שלא הייתי מודאג. פחות מהמוות בטרם עת של האופניים ויותר ממכת חשמל באזוריי הפרטיים. אבל נבואת הזעם לא התממשה וה-KTM, נאמנים למסורת ארוכה של בליסת בוץ וסחל'ה בכל חור נידח בעולם, לא הנידו שפיץ והמשיכו לתפקד בנורמל.

סחטנו את הסוללה הזו כמו לימון ואז עוד קצת ולבסוף היא שבקה 300 מטרים מהמכונית. פתאום, "נפל" עלינו המשקל העצמי של האופניים האלו, אחרי כל הקילומטרים הם הרגישו כבדים ואנו יגיעים ומתים לחזור לרכב החמים.

סיכום

מדובר במוצר מעניין מאד, אשר לטעמי מבוצע היטב. האופניים האלו אינם מיועדים לרוכב המושבע, אלא דווקא לזה המזדמן (להלן "השכרת אופניים"), ולמי שלא בא לו להזיע בעליות ואוהב לשוטט בשבילים בנחת וליהנות מניחוח יער האורנים אחרי הגשם.

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. נצלו את המורדות כדי לטעון מחדש את הסוללה - ככל שהמורד תלול יותר כך תיהנו מיותר טעינה ומ"בלימת מנוע" כתוצר לוואי חיובי. הטעינה מצליחה להאריך את הקילומטרים ברגעים קריטיים (כשאתה עייף...) צילום: רוני נאק

מבחן אופניים KTM e-RACE 29. נצלו את המורדות כדי לטעון מחדש את הסוללה – ככל שהמורד תלול יותר כך תיהנו מיותר טעינה ומ"בלימת מנוע" כתוצר לוואי חיובי. הטעינה מצליחה להאריך את הקילומטרים ברגעים קריטיים (כשאתה עייף…) צילום: רוני נאק

לשחזור מסלול המבחן לאופניים KTM e-RACE

משקל האופניים מורגש כשצריך להעמיס אותם, להניפם מעל מכשול או כשהאמביציה מנצחת את הסוללה וזו מתייבשת. לי הציק מאד קראנק רחב שחייב אותי לדווש בתנוחה לא טבעית. ובזה אני מסכם את תחום הקיטורים.

האם האופניים האלו ושכמותם יביאו רוכבים חדשים לשטח? האם תהיה תקומה דווקא לדגם השיכוך המלא אשר יביא את הבשורה גם לסינגלים עם 125 מ"מ של מהלך וגיאומטריה אגרסיבית? לצד המחלוקת אני בטוח שיהיה מעניין.


בייקמוביל קרייזלר גרנד וויאג'ר

$
0
0

זה מדהים איך שרכיב יחיד, משמעותי בכ"ז, מסוגל לעשות הבדל כה גדול. מאז שקרייזלר שילבה את מנוע ה"פנטאסטאר" שלה, 6V בנזין בנפח 3.6ל', בקו הדגמים שלה – הוא חולל מהפכה בזעיר ענפין במכוניות של המותג. זה החל בגרנד צ'ירוקי, המשיך עם ה-300C, הגיע לרנגלר הקשוח ולבסוף גם לספינת הדגל (ביותר ממובן אחד) המיני וואן וויאג'ר וגרנד וויאג'ר. המנוע החדש החליף יחידת הנעה כה ארכאית, חלשה ובזבזנית שהדלתא בביצועים בלט מאד. ולא רק בשורה של ביצועים ממנוע של 279 כ"ס ו-36 קג"מ, אלא גם צריכת דלק מופחתת וכמובן פליטת מזהמים מופחתת.

בייקמוביל קרייזלר גרנד וויאג'ר. 279 כ"ס עושים את ההבדל והמיניוואן הזה כבר לא מתנהל בכבדות. צריכת הדלק הממוצעת עמדה על 9 קילומטרים לליטר. לזרוק פנימה אופניים נראה רק טבעי. צילום: רוני נאק

בייקמוביל קרייזלר גרנד וויאג'ר. 279 כ"ס עושים את ההבדל והמיניוואן הזה כבר לא מתנהל בכבדות. צריכת הדלק הממוצעת עמדה על 9 קילומטרים לליטר. לזרוק פנימה אופניים נראה רק טבעי. צילום: רוני נאק

עד כמה משפיע מנשא אופניים על צריכת הדלק של מאזדה 3 החדשה?

מבחן אופניים GHOST ASX4900

גרנד וויאג'ר

יש בעולם הרכב כמה עמודי תווך – דגמים שהם הכי מזוהים עם סגמנט או יישום מסויים – דגמים שעושים זאת הכי טוב, או הכי הרבה זמן שכבר הפכו לברירת המחדל של הסגמנט בו נמצאים. והקרייזלר וויאג'ר המציא את סגמנט המיניוואנים בסוף שנות ה-80'. והמיניוואן הייעודי הראשון להובלת נוסעים (ולא רכב מסחרי שעבר הסבה כמו טרנספורטר למשל) סחף את אמריקה. במידה רבה החליף את הסטיישן-וואגון האמריקאי והענקי של שנות ה-70' וכמוהו הגיע בגרסת "וודי" עם פאנלים דמויי עץ בדפנות. מנועי ה-V8 של הסטיישנים נעלמות יחד עם משבר הדלק ואת אלו החליף דור חדש של מנועי בנזין קטנים ויעילים יותר. יצרנים רבים מתחרים איתם, רוצים להיות כמוהם, חלקם אף מצליחים לייצר מיניוואנים טובים מאד – ועדיין אמת המידה (לפחות בגבולות ארה"ב ובמידה רבה גם אצלנו) הוא הוויאג'ר.

בייקמוביל קרייזלר גרנד וויאג'ר. המון איבזור! תמצאו שלוש דלתות מחושמלות, מזגן אחורי, מושבים המתמזגים עם הרצפה, חימום ועוד. המחיר לא זול 290 אלפי שקלים. צילום: רוני נאק

בייקמוביל קרייזלר גרנד וויאג'ר. המון איבזור! תמצאו שלוש דלתות מחושמלות, מזגן אחורי, מושבים המתמזגים עם הרצפה, חימום ועוד. המחיר לא זול 290 אלפי שקלים. צילום: רוני נאק

היום הוויאג'ר נמצא במחזור השני של הדור החמישי של הדגם. הוא משווק אחרי מתיחת פנים ושורה ארוכה של עידכונים וכמובן עם מנוע 3.6ל' מצויין שאותו נמצא כאמור גם ב: צ'ירוקי, רנגלר, ו-C300 ואצל כולם הוא עשה רק טוב. למבחן בייקמוביל קיבלנו את הגרסה המאובזרת יותר (רמה 2) שמצוייד בשלוש דלתות חשמליות, ריפודי עור, מולטימדיה, פריטים מחוממים רבים ועוד רשימה ארוכה מאד של איבזור נוחות – וזה הרי לב העניין: הנוחות. המחיר של רכב המבחן עומד על 290 אלפי שקלים כאשר רמה 1 (שמאובזר מעט פחות) עולה 270 אלפי שקלים. למה כזה יקר? אתם בטח שואלים את עצמכם. הביטו סביב. אין בשוק אף מתחרה (אם בכ"ז אתם חייבים לבדוק אותי, אחסוך לכם. פולקסווגן מולטיוואן עולה בין 462 ל-492 אלפי שקלים לפני התוספות וכולל מע"מ).

המשימה

יצא לי לא אחת לנהוג בדורות הקודמים של הוויאג'ר והיום, ממרום גילי ואחרי שתי ילדות מקסימות, אני יכול להודות בעובדה שתמיד נהניתי מאד מהרכב הזה. תנוחת הישיבה הגבוהה, הראות המצויינת החוצה, נוחות וחווית נסיעה שאין שניה לה במכונית ללא מתלי אוויר. והוויאג'ר החדש מתעלה על קודמו בכל פרמטר ועוד מוסיף לכך גם מימד חדש של דיאנמית שהייתה חסרה לקודם. שלא תטעו, לא מדובר כאן במפלצת חורכת אספלט – זו ממש לא הכוונה – אלא בדינאמיות כזו המסירה את מעטה הכבדות והגמלוניות מהרכב הגדול (משקל עצמי 2,215 ק"ג שמנמנים).

בייקמוביל קרייזלר גרנד וויאג'ר. המון חלל פנים - כאן עם השורה השלישית ומושב שני אחד מקופלים. משמאל על העמוד אפשר לראות את מתג סגירת הדלת. סף הטעינה נמוך מאד וסופר-נוח. צילום: רוני נאק

בייקמוביל קרייזלר גרנד וויאג'ר. המון חלל פנים – כאן עם השורה השלישית ומושב שני אחד מקופלים. משמאל על העמוד אפשר לראות את מתג סגירת הדלת. סף הטעינה נמוך מאד וסופר-נוח. צילום: רוני נאק

הגישה לתא הנוסעים יכולה להתבצע משתי דלתות הזזה חשמליות בצדדים ודלת תא מטען חשמלית מאחור. שם תמצאו חמישה מושבים בסידור של שניים בשורה אמצעית ושלושה (מפוצלים ל-1/3 ו-2/3) בשורה האחורית. אהבתי מאד את החלל שלתוכו מתמזגים המושבים ויוצרים רצפת מטען אחידה ושטוחה ובשאר הזמן זה מותיר חלל רב נוסף לכל מני דברים שצריכים מתחת לרצפה. יש כמובן יחידת מיזוג אחורית, מחזיקי ספלים רבים, שקעי מתח ואפילו פנס LED נטען הנשלף מדופן צד ימין מאחור. קיפול המושבים קליל ומיספור הרצועות שיש למשוך עוזרים לעניין.

לגבי נשיאת האופניים, מדובר במכונית שהיא הקלה עלינו בעניין הזה. אמנם, אופני אנדורו או AM עם 150 מ"מ של מהלך וגלגל 27.5 היו צריכים להיפרד מהגלגל הקדמי כדי להיכנס וזהו. סף ההעמסה נמוך, הפתחים גדולים ונוח מאד להסיע את האופניים לתוך החלל העצום שנוצר. בשיא העומס הנכסנו שלוש זוגות אופניים פנימה ועדיין נותר מושב אחד לרוכב שלישי ועוד המון מקום לכל הציוד, תיקים ושישיות מים. אהבתי את קורות הגג החכמות אשר מסוגלת להשתלב בגג שכאינן בשימוש או, ללא כלי עבודה, להפוך לשתי קורות רוחב אירודינאמיות עליהן אפשר להתקין מנשאי אופניים נוספים או גגון מטען.

המשקל הנוסף לא עשה רושם על הוויאג'ר שיכול לשאת 7 נוסעים וציוד. וקצב הנסיעה היה מהיר ותכליתי. הוויאג'ר לא נהנה מתיבה ההילוכים החדשה עם 8 הילוכים שיש אצל הדגמים האחרים של הקרייזלר – אלא לפחות עד לעדכון הבא – נהנית מתיבת הילוכים חסונה עם שישה יחסי העברהבתנאים האלו הייתה צריכת הדלק הממוצעת של גרנד וויאג'ר 9 ק"מ/ל'. לא מזהיר אבל גם לא אסון. במתאר של נסיעה עירונית בלבד ירד ממוצע צריכת הדלק לאיזור ה-7 ק"מ/ל', ובגיחה בה נהגתי בוויאג'ר לבדי הגעתי גם ל-10 ק"מ/ל'. בכ"ז מדובר בכלי רכב גדול וכבד (אבל חינני!).

בייקמוביל קרייזלר גרנד וויאג'ר. חסרה רק המקלחת...החלל מספיק גדול כדי להתלבש בנוחות בתוכו. חלונות כהים ישמרו על הפרטיות שלכם. צילום: רוני נאק

בייקמוביל קרייזלר גרנד וויאג'ר. חסרה רק המקלחת…החלל מספיק גדול כדי להתלבש בנוחות בתוכו. חלונות כהים ישמרו על הפרטיות שלכם. צילום: רוני נאק

למסלול של סינגל חרובית

סיכום בייקמוביל

כמוביל אופניים קרייזלר גרנד וויאג'ר הוא הכלי המרשים ביותר שלקחנו עד היום. למשתמש הרגיל אין כמעט מגבלה של העמסה וכאמור הצלחנו להכניס שלשה אופני הרים בפירוק מינימאלי ממש בקלילות. גם כרכב משפחתי קשה להתעלות על המעלות של התצורה הזו בטח כשהיא מגיעה בחבילה מאובזר בכזה עושר ועם מסר "פרימיום" כה בולט. על הרקע הזה בלטה המולטימדיה המקומית בדלותה ורעשי רוח שנשמעו מקורה A גרעו מהחוויה שברובה הייתה מצויינת. אפשר להבין את ההיגיון שבתמחור הזה. אבל ב-290 אלפי שקלים, זה מרחיק מאד את הגישה של רובנו למכונית הזו.

תודה לגילי שחר מחנות BIKEOUT על הסיוע בהכנת הכתבה – תודה גילי!

רוח דרומית

$
0
0

כתב וצילם: ערן אביבי

עד שקמתי חזרה על הרגליים כבר התקבצה חבורה סביבי. ספק מודאגים ספק משועשים ובהומור צה"לי פלט משהו "עכשיו הסלע במקום הנכון". בדיקה עצמית מהירה של כל האיברים החשובים, לצד קבלת מחמאות על הסלטה המרשימה, ובדיקת שלמות האופניים (המושאלים) גילתה ששום דבר חשוב לא נשבר והמשכתי לדווש כשעל פניי פרצוף של "עסקים כרגיל". רק אחר כך, במקלחת לפני הנסיעה הארוכה חזרה הביתה, גיליתי את כל השפשופים והסימנים הסגולים החדשים ש"הרווחתי" במסע הזה.

IMG_5879

הסלע במקום הנכון

עכשיו אפשר לומר רשמית שהסינגל החדש שמול קיבוץ סמר נפתח. הוא התוספת החדשה, והמלהיבה, של שביל ישראל לאופניים ועתה כשדוושתי השמאלית הזיזה את הסלע האחרון ממקומו, אפשר להכריז "זהו זה! המשימה הושלמה ולצאת לרכוב.

אבל הסיפור מתחיל יומיים מוקדם יותר, כשאני מוזמן להצטרף למפגש השנתי של חבורת "עז הרים" ו-25 מחבריהם הקרובים ביותר. המפגש שהפך כבר למסורת מתקיים מזה כמה שנים בקיבוץ סמר. למה דווקא שם? אף אחד לא בדיוק זוכר אבל הם ממשיכים לבוא בכל מקרה. כנראה זה השילוב של הקרבה לשבילי רכיבה משובחים, הריחוק מהחיים הרגילים שלנו וכן גם הסמיכות לסיני ולנופיה שלא ברור מתי ואם בכלל נוכל לחזור לרכוב שם שוב.

צופים לבקעת תמנע - נוף קדומים עוצר נשימה ומנוחה מההתנשפויות של הדיווש. צילום: ערן אביבי

צופים לבקעת תמנע – נוף קדומים עוצר נשימה ומנוחה מההתנשפויות של הדיווש. צילום: ערן אביבי

אהוד בנאי מנגן לנו את הדרך דרומה בסילברדו, החרטום מכוון לחאן שחרות, הירכתיים עמוסים בחמש זוגות אופניים – כל אחד מאלו מלמד על רוכבו והעדפותיו הדו-גלגליות לא פחות מאורך שמפו. יש 26 אינצ'ים אגרסיביים וארוכי מהלך, יש 29 עם שלדת קרבון המחברת ביניהם ואפילו ניצנים ראשונים של 27.5 כבר פורצים את השבילים – בהחלט חבורה מגוונת. אני הצטיידתי ב-29' של KONA אשר הושאלו לי באמונה וכמו שגיליתי בהמשך הסתירו עם היטב את החלודה שהצטברה לי בברכיים מחוסר רכיבה.

חאן שחרות היא מקום מיוחד מאד מול נוף קדומים אשר בשעות אחרי הצהריים אור השמש מדליק את הרי אדום בגוון אשר הקנה להם את שמם. אבל לנו אין יותר מדי זמן להשתומם מול ההרים וכשמגיע ירון דרי, המדריך של סמרבייק, כולם עולים על האופניים ומדוושים למורד התלול של מעלה שחרות היורד בתלילות ליטבתה. המעלה תלול, דרדתי, ובחלקו מסולע מאד. בדיוק מה שהרוכבים המיומנים מחפשים, אבל מאתגר למדי לאחרים – כדאי לשים לב ולרדת שם בזהירות. השמש כבר נמוכה בשמיים, וגם אם אין לנו קילומטרים רבים לדווש, אחרוני הרוכבים מגיעים לסמר כשכבר מחשיך.

IMG_5703

בסמר יש מיזם אופניים אשר הבשיל רק לאחרונה. מלון רוכבים אשר לא רק מספק חדרים ופינות שטיפה אלא גם הדרכת רכיבה, שירותי הקפצה והכי חשוב, ארוחת ערב דשנה. המרק החם היה בדיוק מה שהיה צריך כשצינת המדבר החלה לחדור לעצמות, ואחריו הגיע על מגש עוף ענקי השרוע על מצע של אורז צהוב וזרם עקבי של בירה אשר חותם יום רכיבה ראשון.

עולם גבוה

היום השני מתחיל עם הקפצה ארוכה אחרי ארוחת בוקר שלא תבייש חוות בוקרים בטקסס. בזמן שאנו טוענים קלוריות ומכינים כריכים להמשך היום, מעמיס הצוות את האופניים על עגלה בדרך לנקודת הזינוק של היום השני. היה לי קצת מוזר לראות אופני טיטאניום וקרבון תלויים על עגלה כזו – שברגיל נושאת אופני השכרה פושטיים. לא משנה. בכל מקרה נסענו במעלה ההר על כביש 12 ופחות או יותר מול צומת הכניסה לבסיס צה"לי גדול, אנו פוגשים ממזרח לכביש שביל מסומן בסימון שבילים. פותחים את היום בן 40 הקילומטרים עם דיווש מהיר לחציית בקעת סיירים, אחריה מגיע טיפוס אנכי של כ-200 מטרים בסדרת גבעות עוקבות אשר מביאות אותנו לשפה של צוקי תמנע. וכל מי שמגיע לקצה התהום נשמתו נעתקת מול נוף שאין שני לו בפראותו וקסמו. אני, כפולני טוב, ניהניתי פחות כשהתעסקתי עם צמיג נקור ותמיד יש מישהו בחבורה הזו ששמח להושיט יד, פנימית, או כף חליצה לחבר במצוקה. אבל זה באמת שטויות, בדרך אנו עוברים ליד סלעי בולבוס קדומים, מאובנים של חיות יום, אמוניטים, ענקיים ובעיקר רכיבה מענגת באיזור שלבד קשה מאד להגיע אליו.

IMG_5858

אנו יורדים לתמנע ושם מתחברים לסינגל המקיף את הפארק. 21 קילומטרים לא קשים לרכיבה המנווטים בין נקודות העיניין שבמקום. שווה לכל רוכב, ואפשר להגיע לשער הפארק לחנות ולצאת לרכוב רק בו בתשתית מושקעת ונוחה. המיזם הזה הוא הבייבי של ירון המטפח אותו, עם עזרה מהרשויות, מזה שנים רבות.

הרפתקאות על דניים בסמרבייק. רואים את הכתובת אינטרנט? כנסו עכשיו! צילום: ערן אביבי

הרפתקאות על דניים בסמרבייק. רואים את הכתובת אינטרנט? כנסו עכשיו! צילום: ערן אביבי

היום נגמר בדיווש מנהלתי חזרה לסמר הקרובה. ולחזרה על נוהל הערב הקודם, הפעם בליווי דרבוקות, גיטרה ושירת שיכורים סביב המדורה.

מעלה קטורה

היום האחרון מוקדש למעלה קטורה. מסלול חדש שנפתח רק לפני כמה חודשים וממשיך את שביל ישראל לאופניים אשר מתחיל באילת. המעלה, הוא חלק מאד חשוב במסלול הזה מכיוון שהוא "מעלה" את הרוכבים מהערבה לעבר קיבוץ נאות סמדר. גובה אנכי של כ-250 מטרים בקצת פחות מ-2.0 קילומטרים – תלול! אבל אנו קבוצה של גיבורים, חלקם מדריכי רכיבה, ומנסים לרכוב את המעלה במורד! כשמגיעים לראשו פוגשים שלטים הפוקדים לרדת מהאופניים ולא לנסות לרכוב את המורד התלול המורכב מפיתולים חדים מאד, על שפת תהום, דרדרת בוגדנית ובאופן כללי שילוב של דברים רבים אשר יכולים לספק תעסוקה ל-669. רבים באמת בוחרים שלא לרכוב, ורק בודדים מנסים את כוחם. בתחתית המורד, קונצנזוס, כולם מסכימים שלרוב הרוכבים המורד יהיה מסוכן ומעתה ועד עולם יש לרדת בו בהליכה. העז אמרה את דברה.

יורדים את מעלה קטורה. חלקו העליון תלול מאד ודרדרתי - צריך לרדת אותו בהליכה. צילום: ערן אביבי

יורדים את מעלה קטורה. חלקו העליון תלול מאד ודרדרתי – צריך לרדת אותו בהליכה. צילום: ערן אביבי

הקטע האחרון, והקצר עד לכביש ואני צולל, ובולס פיסת ערבה בין השיניים. דוושה+סלע=כתם סגול המתפשט על הירך אבל אין באמת נזקים למעט האגו החבוט.

האופוריה, מתערבבת בעצבות בתוך החלל של הסילברדו בדרך הביתה. ואנו חוזרים עמוסים בחוויות, תמרים משובחים של סמר וכמה צלקות כבוד בהן נתהדר בשבועות הקרובים. נופי המדבר מתצמקים במראה ואני כבר מתכנן את הגיחה הבאה דרומה – אחרי שהסימנים הסגולים יעלמו.

ותודה להוריי שהביאוני עד הלום...שברולט סילברדו גיבור, KONA SATORI שנתנו בראש, מלון סמרבייק וירון דרי המדהימים וחבורת עז הרים העליזה שתמיד כיף לפגוש. צילום: ערן אביבי

ותודה להוריי שהביאוני עד הלום…שברולט סילברדו גיבור, KONA SATORI שנתנו בראש, מלון סמרבייק וירון דרי המדהימים וחבורת עז הרים העליזה שתמיד כיף לפגוש. צילום: ערן אביבי

תודות:

לנמרוד כהן ואנשי עז הרים על ההזמנה לטיול.

לדן דורון מסלאלום כפר מל"ל על האופניים.

ל-UMI על השברולט סילברדו.

ירון דרי ו-צוות סמר Bike.

רכיבת אופניים מדברית

$
0
0

למדבר יש קסם רב. מרחבים עצומים, שממה, שקט, נופים לא מוכרים, ערוצי נחלים אדירים, ציורי סלע וצוקים נישאים. פסח הוא החופשה הראשונה שהיא ארוכה מספיק כדי לצאת ליותר מגיחה קצרה לנוף הנפלא והמסתורי הזה. אנו יוצאים לסוג שטח שאינו מוכר לרובנו, לרכוב על שבילים וסינגלים זרים, הרחק מיישוב ועזרה ולפעמים גם באיזורים שאין בהם קליטה סלולארית (תאמינו או לא אבל עוד נותרו כמה פינות בישראל שאינן מכוסות). זו כבר אינה גיחה מהירה של שעתיים בבוקרו של סוף שבוע, אלא מסע של ממש שצריך להיערך לו ולהיות מודעים למה אנו מכניסים את עצמנו. אין הכוונה להרפות ידיכם, להיפך! צאו המדברה ליהנות מנופי בראשית, דרכי בשמים עתיקות וסינגלים מופלאים. אבל ההצלחה של כל מסע מתחילה בהכנות. אז הנה:

כל מסע אופניים מדברי מוצלח מתחיל בהכנות קפדניות. אופניים מתאימים בהחלט שיוסיפו לחוויה. באופן אידיאלי רצוי גלגלי 29, שיכוך מלא ומשקל מזערי. צילום: ערן אביבי

כל מסע אופניים מדברי מוצלח מתחיל בהכנות קפדניות. אופניים מתאימים בהחלט שיוסיפו לחוויה. באופן אידיאלי רצוי גלגלי 29, שיכוך מלא ומשקל מזערי. צילום: ערן אביבי

מסלול טיול מדברי מבורות לוץ לבורות עדה

מסלול טיול מדברי מהר עמשא לים המלח

אופניים

המרחקים בדרום גדולים. הרבה יותר גדולים ממה שאנו רגילים לרכוב בסופ"ש רגיל של פורענות. כך למשל מסלול "קלאסי" שמתחיל בשדה בוקר ומסתיים בעין חצבה מגיע לכ-70 קילומטרים – ויש לכך דוגמאות רבות נוספות. האופניים המתאימים ביותר לכסות מרחקים כאלו יהיו בעלי גלגלי 29 אינץ', רצוי עם שיכוך מלא. לאופניים כאלו יש יכולת מופלאה להגיע לקצב "שיוט" מהיר ולהישאר בו לאורך זמן. הגלגלים הגדולים בעלי תנע רב, ציר הגלגל וההנע גבוהים מעל לקרקע, וכל זה עוזר לכם לעבור מעל מכשולים ולשפר את הנוחות. כל מהלך מתלה מ-80 מ"מ ועד 120 מ"מ יספק לכם נוחות רבה מבלי לגבות "קנס" מוגזם על אבדן אנרגיית דיווש במתלים. אופניים בעלי מהלך גדול מזה ירגישו לכם "אובר קווליפייד" לשבילים האלו ולרוב מדובר כבר באופניים כבדים יותר המתאימים לרכיבות אגרסיביות. תמיד אפשר לעשות טיולי הקפצות (עם רכב) ואז ליהנות רק במורדות וגם זה סבבה.

כל מסע אופניים מדברי מוצלח מתחיל בהכנות קפדניות. אופניים מתאימים בהחלט שיוסיפו לחוויה. באופן אידיאלי רצוי גלגלי 29, שיכוך מלא ומשקל מזערי. צילום: פז בר

כל מסע אופניים מדברי מוצלח מתחיל בהכנות קפדניות. אופניים מתאימים בהחלט שיוסיפו לחוויה. באופן אידיאלי רצוי גלגלי 29, שיכוך מלא ומשקל מזערי. צילום: פז בר

הכנת האופניים לא צריכה להיות משהו מיוחד. כדאי לקחת אותם לחנות כדי לבדוק שהכל תקין ולשמן את מה שדורש שימון. רוב שבילי הדרום הם מצע קשה ואבנים, מעטים הקילומטרים של החולות ויש כמה ערוצי נחל חצציים שממש אין מה לחפש בהם על אופניים (נחל נקרות למשל) ולא כיף לרכוב בהם. צמיגי טיובלס יקנו לכם שקט, אתם יכולים ללכת על מידה צרה יותר ועל סוליה אגרסיבית פחות כדי להקטין את ההתנגדות לגלגול.

ציוד

קחו שניים מכל דבר פריט מתכלה. שתי פניומיות, נוזל נגד תקרים, בקבוקוני CO2, לשונית של תושבת מעביר ההילוכים האחורי, כלי לשרשרת וחוליות שרשרת ספייר. בנוסף, צריך גם כלי עבודה בסיסיים, כבל ספייר, מלא אזיקונים, מסקינגטייפ חזק, גפרורים/מצית, מיתר חזק, לדרמן, והכי חשוב – משרוקית. אין הרבה דברים באופניים שיכולים להתקלקל אבל אם יקרה משהו זה תמיד יקרה במקום הכי רחוק מציביליזציה.

אחרי האופניים שימוש דגש רב על נשיאת מים. אף פעם אין "יותר מדי" מים. מלאו את השלוקר עד הסוף. אם יש נקודות לנשיאת מים על שלדת האופניים התקינו בקבוקי מים נוספים. קחו בחשבון ליטר מים לכל שעת רכיבה. נראה לכם מוגזם? חשבו על זה: קל יותר לסחוב 5 ליטרים של מים מאשר חבר על אלונקה. נסו להימנע ממשקאות אנרגיה עתירי קפאין. אלו יאיצו את ההתייבשות ועשויים לגרום לעליית חום הגוף והאצת הדופק.

כל מסע אופניים מדברי מוצלח מתחיל בהכנות קפדניות. אל תוותרו על עצירה למנוחה, שתיית מים ומזון קל במהלך היום. קחו עמכם לפחות ליטר מים לכל שעת רכיבה מתוכננת. נסו שלא לרכב בשעות החמות. צילום: ערן אביבי

כל מסע אופניים מדברי מוצלח מתחיל בהכנות קפדניות. אל תוותרו על עצירה למנוחה, שתיית מים ומזון קל במהלך היום. קחו עמכם לפחות ליטר מים לכל שעת רכיבה מתוכננת. נסו שלא לרכב בשעות החמות. צילום: ערן אביבי

חייבים לאכול במהלך יום הרכיבה. חטיפי אנרגיה הם מצויינים, ובעצם כל מזון שאינו קשה לעיכול ועתיר אנרגיה. השאירו את הארוחה הגדולה לסוף יום הרכיבה. תוספי תזונה וג'לים למינהם יועילו להחזיק לכם מלחים שאבדו בהזעה – רק בדקו שאין בהם יותר מדי קפאין או חומרים כימיים ממריצים אחרים. פסח גם מסמן את עונת המעבר ואת החמסינים הראשונים. גם אם יש מספיק מים עדיין אתם חשופים למכת חום. הקפידו לנוח, למצא צל אם יש, וככלל אצבע לא לרכוב בשעות החמות ביותר של היום – אם אפשרי.

קשה לרכוב עם ביגוד ארוך רק כהגנה מקרני השמש. לא תתביישו להשתמש בקרם הגנה באיזורים החשופים של העור. גילחתם את הרגליים, מריחת הקרם לא תערער את גבריותכם יותר מזה.

בעלי חיים לרוב אינם בעיה בדרום – אלא דווקא מוקד משיכה. הכוונה היא לבעלי חיים שיכולים להרוס: נחשים, עקרבים ודומיהם. אלו חיות ליליות שלא סביר כי תפגשו באור יום. ההנחיות במפגשים האלו ברורים – הניחו להם. התרחקו לאחור ונתקו מגע.

כל מסע אופניים מדברי מוצלח מתחיל בהכנות קפדניות. קחו בחשבון שתוכנות הניווט הרגילות לא עובדות בשטח וללא רשת סלולארית. תמיד קחו מפת נייר מעודכנת וגם GPS עם סוללות ספייר. צילום: תומר פדר

כל מסע אופניים מדברי מוצלח מתחיל בהכנות קפדניות. קחו בחשבון שתוכנות הניווט הרגילות לא עובדות בשטח וללא רשת סלולארית. תמיד קחו מפת נייר מעודכנת וגם GPS עם סוללות ספייר. צילום: תומר פדר

לפני הרכיבה

יש לקנות מפת סימון שבילים מעודכנת של האיזור בו תטיילו. על המפה עצמה תמצאו את מספרי הטלפון של הרשויות עימן יש לתאם את כניסתכם לשטח (מתא"ם של צה"ל למשל). שטחי האש לרוב אינם פעילים בחול המועד אבל אף פעם אי אפשר לדעת מתי צבא ידידותי צריך להתאמן אצלנו. רצוי שבן משפחה ש"מבין" ולא יוצא לטיול ידע את כוונתם ויקבל זמני גג ליציאה מהשטח. ארזתם כבר מים? עכשיו הכפילו את הכמות. בדיקה אחרונה של תקינות האופניים, ארזו בגד חם (אך קל) לערב – הבדלי הטמפ' בין היום ללילה מאד קיצוניים בעיקר באיזור הר הנגב. לא לשכוח לקחת את המפות שקניתם ולא לסמוך על GPS. ולא – WAZE לא עובד בשטח וגם GPS מקצועי יפסיק אחרי כמה שעות כשתגמר הסוללה – קחו סוללה ספייר. צמיג מתקפל יוסיף הרבה לבטחון שתסיימו את המסלול בזמן המתוכנן.

בייקפאקינג

בגדול – תרמילאות על אופניים. כיף גדול אבל יהיה עליכם לשאת הכל: מזרן, אוהל, כירה, מזון ומים. יש ציוד ייעוד לעניין הזה וההשקעה משמעותית במיתקון של האופניים עם תיקים וסבלים.

כל מסע אופניים מדברי מוצלח מתחיל בהכנות קפדניות. נתקעתם? הדליקו מדורה, רכזו מים ומזון, נסו להוציא הודעה ואל תנסו לנוע בחושך בשטח לא מוכר. צילום: ערן אביבי

כל מסע אופניים מדברי מוצלח מתחיל בהכנות קפדניות. נתקעתם? הדליקו מדורה, רכזו מים ומזון, נסו להוציא הודעה ואל תנסו לנוע בחושך בשטח לא מוכר. צילום: ערן אביבי

כל אביזרי השטח שאתם צריכים

נתקעתם

ירד החושך ואתם ממש לא בכיוון. עצרו במקום. ללא תאורת לילה חזקה והכרה של המסלול זה יכול להיות מאד מסוכן להמשיך. התארגנו ללינת לילה הכי טוב שאפשר, עם עדיפות להדליק מדורה קטנה – זה מעולה למוראל. רכזו את המים והמזון שיש, ונסו להוציא מזה את המיטב. אם אפשר להוציא הודעה לרשויות על מצבכם מה טוב. אם לא, אותו חבר מבין שסיפרתם לו על כוונותיכם יזעיק את המשטרה – אחרי שלא יצרתם קשר בזמן הגג.

צא נגבה

המדבר נפלא, מאד מושך ובהחלט שווה דיווש. זיכרו להתכונן היטב מראש, לא להיות זחוחים ולסיים את הרכיבה מבלי שהייתם צריכים להשתמש באף כלי עבודה או חלק חילוף – או 669. חג שמח

של נעליך! שימאנו XTR

$
0
0

עברו 4 שנים מאז שיצרנית מערכות ההנעה שימאנו (SHIMANO) חידשה משהו בקבוצת הדגל שלה – XTR. ועכשיו זה קרה עם קבוצת רכיבים חדשה, שונה ועם פיצול חדש שעוד לא הכרנו בין תת-גרסאות למירוצים ולשבילים.

שימאנו XTR 2015. המעביר הקדמי שוכב על צידו ומסוגל להסתדר עם שתיים או שלוש פלאטות. מבנו מפנה מקום למתלה אחורי מורכב וגלגל שמן צילום: שימאנו

שימאנו XTR 2015. המעביר הקדמי שוכב על צידו ומסוגל להסתדר עם שתיים או שלוש פלאטות. מבנו מפנה מקום למתלה אחורי מורכב וגלגל שמן צילום: שימאנו

החדשות הגדולות הן ההתאמה לקסטות של 11 הילוכים ועד 40 שיניים. הקסטה עשויה משילוב של ארבעה גלגלי שיניים מפלדה, שש מטיטאניום והגדול – זה עם ה-40 שיניים – מאלומיניום. וזה לא רק שאפשר להסתדר עם 1X11 הילוכים אלא ה-XTR החדשים יודעים להתמודד גם עם 2X11 ועד 3X11. זה אפשרי בזכות מעביר הילוכים קדמי חדש לגמרי אשר תוכנן סביב הצרכים של התושבות הקבועות והוא למעשה שוכב על צידו ביחס לדור הקודם מפנה בכך מקום לגלגל האחורי ולמערכות מתלה מורכבות כמו DW-LINK.

שימאנו XTR 2015. בוכנת בלם חדשה, חלקי מגנזיום והסעת חום משופרת - והם כל-כך יפים! צילום: שימאנו

שימאנו XTR 2015. בוכנת בלם חדשה, חלקי מגנזיום והסעת חום משופרת – והם כל-כך יפים! צילום: שימאנו

המעביר האחורי תוכנן מחדש כך שיעשה נתיב קשתי ויהיה לו מהלך הרבה יותר ארוך כדי שיתאים לקסטה העצומה. כמו בסדרות "פלוס" האחרונות גם ב-XTR החדש יש מצמד אלא שהפעם ניתן לכוון את רמת הנעילה שלו.

שימאנו XTR 2015. שיפטרים עם זרועות קרבון ותנועה משופרת - והם כל-כך יפים! צילום: שימאנו

שימאנו XTR 2015. שיפטרים עם זרועות קרבון ותנועה משופרת – והם כל-כך יפים! צילום: שימאנו

עדכונים נוספים נעשו בשיפטרים ובמערכות הבלם אשר משלבים עתה רכיבי קרבון. הקליפרים עשויים ממגנזיום כמו גם משאבות הבלם שעל הכידון – גם כאן נמצא את טכנולוגיית ICE TECH השמה דגש על פיזור החום שנוצר בעת הבלימה באמצעות הסעתו דרך סגסוגות מיוחדות.

שימאנו מיוצגים בישראל על ידי DAA

רוקשוקס מציגה מזלג הפוך – RS1

$
0
0

מתלה קדמי הפוך, או מזלג הפוך, כבר מזמן אינו חדשות של ממש. בעולם האופנועים התצורה הזו מוכרת מזה כמה עשורים וכך גם היתרונות והחסרונות של המבנה הזה לרכיבה בשטח או בכביש. כיום, לפחות בתחום אופנועי השטח על סגמנטיהם השונים, המזלג ההפוך הוא הנפוץ יותר. גם באופני הרים מזלג הפוך אינו נדיר במיוחד ואפשר למצא כמה דגמים אקזוטיים למדי בתחום של דאון היל.

מזלג רוקשוקס RS1. מתלה קדמי הפוך לרוכבי שבילים על אופני 29 אינץ. אמור לחדד יותר את ההנהלות בפניות. צילום: ROCKSHOX

מזלג רוקשוקס RS1. מתלה קדמי הפוך לרוכבי שבילים על אופני 29 אינץ. אמור לחדד יותר את ההנהלות בפניות. צילום: ROCKSHOX

עתה מנסה רוקשוקס להביא את הבשורה גם לרוכבי ה-XC המצויידים בגלגלי 29 אינץ'. היא עושה זאת עם שלוש גרסאות של מזלג הפוך עם מהלכים של 80, 100 ו-120 מ"מ. ROCKSHOX יצרה מבנה קרבון אחוד שהוא כל החלק העליון של המזלג והופך אותו למקשה אחת. קלת משקל ועמידה בפיתול. לתוך זה השחילה צינורות בקוטר 32 מ"מ עם מערכת השיכוך המוכרת שלה הנקראת "אקסלרטור" שהיא בקצרה משנה את מאפייני השיכוך בהתאם למהירות התנועה של המתלה. קפיץ אוויר – סולו אייר – הופך את ההתאמה לרוכב לקלילה וכן אפשר לכוון שיכוך החזרה ונעילה מרחוק.

מזלג רוקשוקס RS1. כל החלק העליון עשוי ממקשה אחת של סיבי פחמן. המטרה הייתה להגיע למבנה קל משקל אך בעל קשיחות רבה ועמידות בפיתול. ציר הגלגל עבה במיוחד ומחייב גם רכישת נאבת גלגל תואמת. צילום: ROCKSHOX

מזלג רוקשוקס RS1. כל החלק העליון עשוי ממקשה אחת של סיבי פחמן. המטרה הייתה להגיע למבנה קל משקל אך בעל קשיחות רבה ועמידות בפיתול. ציר הגלגל עבה במיוחד ומחייב גם רכישת נאבת גלגל תואמת. צילום: ROCKSHOX

פריט מעניין הוא ציר הגלגל הענקי – אשר מחייב שימוש בנאבת גלגל תואמת – והוא מרכיב מרכזי בנשיאת העומסים והעמידות בפיתול של המבנה כולו. הציר הזה הוא חלק ממערך שרוקשוקס מכנה "predictive steering"  הכולל כמה רכיבים ובמהותו אמור לשפר את מאפייני ההיגוי של אופניים עם גלגלי 29 גדולים אשר כידוע מתקשים לשנות כיוון בזריזות.

המשקל של מזלג רוקשוקס RS1 עומד על 1,666 גרם והוא עולה בארה"ב 1,865 דולרים. תחילת השיווק מתוכננת בארה"ב ליוני הקרוב. אגב לשם "RS1"  יש משמעות רבה ליצרן. זה היה הבולם המשמעותי הראשון שרוקשוקס יצרה – ובשעתו הובילה מהפכה. האם זה משקף רצון כמוס להצליח באותה מידה עם המתלה החדש?

Viewing all 243 articles
Browse latest View live